Sil Swinkels (Aston Villa) in het duel met Liverpool
NOS VoetbalAangepast

Droom van Nederlandse tieners (17) komt uit; debuteren tegen Liverpool

Zelfs nadat ze zichzelf meerdere keren in de arm hadden geknepen, bleek het nog steeds waar. De Nederlandse tieners Lamare Bogarde en Sil Swinkels mochten vrijdagavond hun debuut maken in het eerste elftal van Aston Villa. En de tegenstander heette ook nog eens Liverpool.

Dat hun debuut er één was die uit nood was geboren - de voltallige eerste selectie van Aston Villa verbleef in quarantaine na een coronagolf bij de club - deed niets af aan dat feit.

En ook al won Liverpool uiteindelijk eenvoudig (1-4) in de derde ronde van de FA Cup, niemand neemt de twee zeventienjarigen deze ervaring ooit nog af. Bogarde mocht vanaf het eerste fluitsignaal meedoen als middenvelder, verdediger Swinkels viel het laatste kwartier in.

Bogarde (l) loopt het veld op voor zijn debuutwedstrijd voor Aston Villa

De week begon al speciaal voor de twee. Bij hun gastgezin, waar ze samen met nog een andere jeugdspeler van Aston Villa verblijven, mochten ze allebei zeventien kaarsjes uitblazen; Bogarde dinsdag, Swinkels woensdag.

En ze wonen nog maar een half jaar in Birmingham; beiden werden ze in de zomer weggeplukt bij de jeugdopleidingen van Vitesse (Swinkels) en Feyenoord (Bogarde).

Ze konden in hun eerste maanden alleen maar dromen van het eerste, van ooit spelen op Villa Park. Al had Swinkels in het begin nog even twijfels. De jongen uit Sint-Oedenrode hoefde niet per se weg uit Nederland. "Ik dacht eerst van: waarom zou ik weggaan? Ik ben nog jong, zit nog met school en heb niet eens een rijbewijs", aldus Swinkels tegen het Eindhovens Dagblad.

Sil Swinkels schudt de hand van Divock Origi na het FA Cup-duel van Aston Villa met Liverpool

"Maar alles zag er zo mooi uit. Als je dan ook nog een rondleiding in het stadion krijgt, ben je snel verkocht." Met zijn school kon hij regelen dat hij in Engeland zijn havo-opleiding kan voltooien.

Voor Bogarde, een neefje van Winston, klopten verschillende clubs aan op het jeugdcomplex van Feyenoord. Voor hem was de schok ook iets minder groot; hij had zijn broer Melayro twee jaar eerder al naar Hoffenheim zien gaan op zestienjarige leeftijd.

Nadat hij koos voor Aston Villa, was hij op sociale kanalen al snel tot 'wonderkind' omgedoopt.

Bekijk hieronder beelden van Bogarde in de jeugd van Feyenoord

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Maar voor beiden was de droom om in het eerste te spelen van de nummer acht uit de Premier League nog niet meer dan dat: een droom. Swinkels zou dit jaar alleen nog maar in het onder-18 team voetballen. "Daar moet ik dit jaar mijn minuten maken, in de zomer kijken we of de stap naar de onder 23 er al in zit."

Uit nood geboren sloeg hij, met zijn leeftijdgenoten, vrijdag die stap plots over om gelijk het shirt van het eerste aan te trekken. En om tegen Liverpool aan te treden, dat met een sterk elftal aantrad, inclusief onder anderen Mohamed Salah en Georginio Wijnaldum.

Bogarde (r) na een treffer van Liverpool

De elf debutanten keken al snel tegen een achterstand aan door een treffer van Sadio Mané. Waar velen vreesden voor een monsterscore, bleef een tweede treffer voor de gasten uit in de eerste helft. En het wonder geschiedde: Aston Villa maakte gelijk. Louie Barry scoorde vier minuten voor rust.

Daarna kon Aston Villa nog een kwartier lang enig partij bieden, maar bij de 1-2 van Wijnaldum in de zestigste minuut, een bekeken schot, lieten de meeste jeugdspelers (de gemiddelde leeftijd was 18,3 jaar) de handen op hun knieën rusten. Liverpool liep uit tot 1-4.

Woensdag weer?

Of het avontuur van de 'Villa Boys' een vervolg krijgt, woensdag in de Premier League tegen Tottenham Hotspur, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl