Bomen bedekt met een dikke laag sneeuw in het noorden van Spanje
NOS NieuwsAangepast

Spaanse temperaturen van -35,8 'minder uitzonderlijk dan het lijkt'

  • Gerrit Hiemstra

    Weerman

  • Gerrit Hiemstra

    Weerman

Het is winters in Spanje: afgelopen donderdagochtend werd een temperatuurrecord van -35,8 graden Celsius gemeten. Ook is er in het binnenland veel sneeuw gevallen. Veel mensen ervaren dit als zeer uitzonderlijk, vooral omdat Spanje geassocieerd wordt met zon, droogte en hitte. Toch is het winterse weer in Spanje minder uitzonderlijk dan het lijkt.

Om te beginnen is de uitzonderlijk lage minimumtemperatuur niet representatief voor het land. Het temperatuurrecord is gemeten op het weerstation in Vega de Liordes in het noorden van Spanje. Dat weerstation staat op een bijzondere plek die in de winter garant staat voor lage temperaturen.

Vega de Liordes ligt op een hoogvlakte op een hoogte van zo'n 1800 tot 2000 meter, en maakt deel uit van het Parque Nacional de Los Picos de Europa. De hoogvlakte wordt omringd door bergen waarvan de Torre de Lambrion de hoogste is met 2642 meter. Er is geen begroeiing, er wonen geen mensen en tot in juli kunnen er sneeuwvelden liggen. Ook nu ligt er sneeuw.

De ligging is zeer bevorderlijk voor lage minimumtemperaturen: het ligt hoog, er ligt sneeuw en het is een soort kom waarin zich gemakkelijk koude lucht verzamelt. Koude lucht is zwaarder dan minder koude lucht en stroomt naar de laagste plekken.

Daar komt bij dat het weerstation nog niet zo lang bestaat. Het is in 2018 in bedrijf genomen door amateurmeteorologen die specifiek zochten naar een plek waar het in de winter extreem koud kan worden. Het kouderecord zal daarom waarschijnlijk niet officieel erkend worden.

Het winterse weer zorgt ook voor heel veel problemen:

Openbaar leven in Madrid plat na hevige sneeuwval

Het temperatuurrecord is dus vooral een gevolg van specifieke omstandigheden op de bewuste plek, en dus niet representatief voor de temperaturen in heel Spanje. Donderdagochtend lagen de minimumtemperaturen in het noorden van Spanje tussen -5 en -10 graden Celsius en aan de Noord Spaanse kust was het 0 tot 5 graden Celsius. Dat zijn zeer lage temperaturen, maar niet heel extreem. In het midden van Spanje was het rond het vriespunt, in het hele zuiden van Spanje 2 tot 7 graden Celsius en aan de zuidkust 8 tot 10 graden Celsius.

Dik pak sneeuw in Madrid

In een groot deel van de noordelijke helft van Spanje is een flink pak sneeuw gevallen en ook in Madrid heeft het gesneeuwd. Dat lijkt uitzonderlijk, maar dat is het niet. Het Spaanse binnenland is een grote hoogvlakte met een hoogte die varieert van 500 tot meer dan 1000 meter. Madrid bijvoorbeeld ligt op een hoogte van 667 meter boven zeeniveau. Ten noordwesten van Madrid ligt een berggebied met toppen tot 2400 à 2500 meter.

Sneeuwval is in de winter in Spanje geen uitzonderlijk verschijnsel, maar er is een grote jaarlijkse variatie. Door de opwarming van de aarde verandert ook het winterklimaat in Spanje. De periode waarin sneeuw en vorst kan voorkomen, begint gemiddeld gesproken later en eindigt eerder, maar sneeuw zal er voorlopig nog wel voor blijven komen.

Verspreid over het land is het wit én glad:

Sneeuw in Spanje maakt alles wit én glad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl