Cor du Buy: zijn naam verdwijnt, maar de herinneringen blijven tastbaar
Oscar van der Horst
redacteur NOS Sport
Oscar van der Horst
redacteur NOS Sport
Een echte Cor du Buy is nog best wat geld waard. Hele generaties groeiden op met het sportmerk dat de naam draagt van de beste tafeltennisser die Nederland ooit heeft voortgebracht.
Exact honderd jaar geleden zag Cornelis du Buy in Amsterdam het levenslicht. Iemand die zijn tijd ver vooruit was, blijkt vandaag de dag nog steeds.
De bekende Jaap Eden IJsbaan was er bijvoorbeeld nooit geweest als Du Buy zich in zijn korte, maar slagvaardige loopbaan als politicus niet had ingespannen voor meer sportvoorzieningen in onze hoofdstad.
Du Buy was een man van principes, met zijn eigen sportpartij. De eerste in het land die op serieus niveau een stem had. 'Een gezond lichaam, een gezonde geest', luidde de slogan van zijn verdienstelijke Sociaal Verbond en Sportbelangen.
Pas als het over sport ging, mengde Du Buy zich in het debat. En naar een echte winnaar werd geluisterd.
Weigering in Tweede Wereldoorlog
Zijn palmares had nog veel indrukwekkender kunnen zijn, maar Du Buy weigerde in de Tweede Wereldoorlog mee te doen aan toernooien waarvan Joden werden geweerd.
"Ik was op mijn sloffen kampioen geworden", wist hij anders zeker. Du Buy zag in de oorlog hoe Ab Scholte na een training door de Duitsers werd meegenomen. Hij verloor daarmee een van zijn beste vrienden.
Op een relatief jonge leeftijd van 35 jaar zette Du Buy een punt achter zijn actieve loopbaan als sporter. In plaats daarvan werd hij een succesvol zakenman. "Liever tien jaar te vroeg gestopt, dan een dag te laat."
Samen met zijn broer stampte hij een fabriek voor sportartikelen uit de grond, waarbij zijn naam het merk werd waarmee hij een kapitaal vergaarde. Er kwamen Cor du Buy-tafeltennistafels. Cor du Buy-pingpongballen. Cor du Buy-batjes. En ga zo maar door. Zijn naam altijd pontificaal weergegeven.
Cruijff
Opmerkelijk waren zijn confrontaties met Johan Cruijff. De rijzende ster van het Nederlandse voetbal verloor een zaak van Du Buy omdat hij weigerde op zijn Puma-schoenen te spelen. Maar er was ook wederzijds respect.
Cruijff zou veel hebben opgestoken van de manier waarop Du Buy zichzelf in de markt zette. Hoogstpersoonlijk schreef hij zelfs een aanbevelingsbrief om Du Buy te onderscheiden. Dat is er uiteindelijk nooit van gekomen.
Du Buy overleed ruim negen jaar geleden, zoals ook het gelijknamige sportmerk er allang niet meer is.
Twee jaar nadat hij en zijn broer het bedrijf hadden overgedragen, ging de firma Cor du Buy in 1981 failliet. De laatste herinneringen aan een groot sportman verdwijnen zo langzaam steeds verder uit beeld.
Een echte Cor du Buy is tegenwoordig dus vintage, niet te verwarren met tweedehands. Vintage artikelen staan namelijk voor goede kwaliteit, iconisch voor een bepaalde periode uit de vorige eeuw. Precies zoals hij als topsporter ook was.
Op de plaats waar hij ooit in Baarn zijn groothandel had, is onlangs een appartementencomplex voor starters op de woningmarkt verrezen. Pakhuys du Buy, zijn naam vereeuwigd in steen voor de generatie van nu.