Denzel Dumfries AFP

Zondag is hij een van de steunpilaren van PSV in het topduel met Ajax, komende zomer lonkt het Europees kampioenschap en daarna hoopt hij op een toptransfer naar het buitenland. Kortom, 2021 moet het jaar van Denzel Dumfries worden.

De opmars van de huidige aanvoerder van PSV begon bijna zeven jaar geleden op een zwoele zomeravond op Aruba.

Dumfries debuteert dan als 18-jarige voetballer van Barendrecht voor het ABC-eiland. En hoe. De toenmalige amateur omlijst zijn entree met een prachtige goal van ruim 25 meter afstand in een oefenwedstrijd tegen Guam.

Ode

"Daarna heb ik nooit meer zo'n doelpunt gemaakt, hè? Fantastisch, haha", zegt Dumfries met een weemoedige blik in zijn ogen als we hem de beelden uit maart 2014 tonen.

Bekijk hieronder het interview met Dumfries over zijn wedstrijden voor Aruba:

'Op Aruba dachten ze: waarom praat die Dumfries zo zelfverzekerd over Oranje?' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor Dumfries is het Arubaanse uitstapje vooral een ode aan het geboorteland van zijn vader. De Rotterdammer heeft namelijk een helder doel: ooit het Nederlands elftal halen. Een officiële interland voor Aruba zou dat niet meer mogelijk hebben gemaakt.

En dus houdt hij het na twee interlands voor gezien. "Mijn trainer, Giovanni Franken, begreep het wel, maar anderen op Aruba vonden het heel raar. Ik zat immers nog bij de amateurs van Barendrecht. Dus zij dachten: waar komt dat zelfvertrouwen vandaan? Dat zou ik me ook afvragen, als ik een jonge jongen hoor praten die denkt dat hij ooit het Nederlands elftal gaat halen."

"Ik geloofde erin en uiteindelijk is het zo gegaan", aldus Dumfries, die op 14 oktober 2018 zijn Oranjedroom zou verwezenlijken. "Ik heb er hard voor gewerkt, hoor. Het gaat nu goed en ik mag er trots op zijn, maar ik heb er veel voor moeten doen."

De 24-jarige Dumfries is gevoelsmatig klaar voor een nieuw avontuur, maar hij wil PSV met iets tastbaars verlaten. Eigenlijk zoals Memphis Depay en Georginio Wijnaldum dat in 2015 ook deden met de eerste Eindhovense landstitel in zeven jaar.

"Op een gegeven moment voel je van beide kanten dat het een mooi moment zou kunnen zijn om na het seizoen de volgende stap te maken", zegt Dumfries.

Denzel Dumfries ANP

"En ja, ik moet wel dit jaar kampioen worden. Zo denken meerdere jongens binnen het team erover. Vertrekken met een landstitel zou voor mij een ideaal scenario zijn."

Leegloop?

Moet PSV zich dan bij een kampioenschap gaan opmaken voor een leegloop? "Ik denk dat je altijd een moment hebt waarop jongens gaan reflecteren en eraan gaan denken de volgende stap te maken. Engeland zou wel een competitie voor mij zijn, maar ik moet nog zien hoe alles gaat lopen."

"Dit weekend kunnen we in ieder geval een stap zetten", vervolgt de oud-speler van Sparta en sc Heerenveen. "We zullen het nu ook in bepaalde wedstrijden moeten gaan laten zien. Dat soort wedstrijden komen er nu aan."

Bekijk hieronder het interview met Denzel Dumfries over zijn voetbaltoekomst, Mario Götze en gefronste wenkbrauwen:

Dumfries ziet bij landstitel PSV volgende stap: 'Zou het ideale moment zijn'

Waar Dumfries zich in het veld soms extravert presenteert, toont zijn nieuwe teamgenoot Mario Götze vooral zijn kracht door introvert te zijn.

"Hij is geen prater, maar de manier waarop hij het voetbal beleeft of als je kijkt naar de keuzes die hij maakt, daarin is hij echt een voorbeeld voor de groep", aldus Dumfries. "Uiteraard heb ik daar ook veel aan. Ik praat ook met hem en begin bepaalde situaties ook steeds beter te herkennen."

Dumfries wil niet alleen binnen het veld een voorbeeldfunctie bekleden, ook daarbuiten voelt hij de sterke behoefte zijn steentje bij te dragen.

Zo was hij vorig jaar juni aanwezig bij een Black Lives Matter-protest in Rotterdam. "Ik voelde dat ik daar moest zijn omdat ik zelf de afgelopen jaren ook gediscrimineerd ben. Het voelde als een soort roeping", legt Dumfries uit.

"Achteraf was ik blij dat ik erbij was, omdat ik mooie reacties heb gekregen. Mensen zeiden onder meer: 'dank je wel dat je er was. Het geeft ons kracht dat jij je uitspreekt. Daardoor durven wij ons ook uit te spreken'."

Harnas

Dumfries zegt nog altijd te worden geconfronteerd met discriminatie. "Af en toe krijg ik op social media berichten die niet door de beugel kunnen. Ik creëer een harnas hiertegen, maar er zijn ook jongeren die niet weten hoe ze zich moeten wapenen", vertelt hij.

"Voor die mensen is het belangrijk dat het gesprek altijd wordt aangegaan om het probleem op te lossen."

Bekijk hieronder het gesprek met Denzel Dumfries over zijn deelname aan het Black Lives Matter-protest in juni 2020:

Dumfries 'creëert harnas' tegen discriminatie: 'Jonge jongens helpen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame