Op Vlieland is vanmiddag een potvis aangespoeld. Het dier, een jong mannetje van zo'n tien meter, was volgens stichting SOS Dolfijn niet meer te redden en is aan het eind van de middag dan ook overleden. Het dier lag op de Vliehors, de grote zandvlakte aan het westen van het eiland.

Volgens Annemarie van den Berg van Stichting SOS Dolfijn gaat het om een potvis die de weg kwijt is geraakt tijdens zijn tocht naar het zuiden en zo in de Noordzee is beland. "Potvissen zijn echt diepzeedieren. Als ze eenmaal in de Noordzee terecht zijn gekomen, zijn ze ten dode opgeschreven", vertelt ze aan Omrop Fryslân.

"Op het strand leefde het dier nog wel maar als potvissen zijn aangespoeld bezwijken ze snel onder hun eigen gewicht. Dit dier was dan ook snel overleden."

Meer potvissen

Volgens Van den Berg is de kans aanwezig dat er de komende tijd nog meer potvissen aanspoelen. "In deze tijd van het jaar migreren jonge potvismannetjes van het noorden naar het zuiden. Een dag voor Kerstmis zijn er zeven potvissen aangespoeld op de oostkust van Engeland. Dus we waren al bang dat er een grotere groep verdwaald was geraakt", legt ze uit. "Dit mannetje hoorde er misschien ook bij en wellicht volgen er nog meer."

Het is nog niet duidelijk wat er met de potvis gaat gebeuren. "Als je hem onderzoekt, kom je er misschien achter of hij ziek was. Dat kan dan de reden zijn geweest dat hij de weg kwijtgeraakt is. Maar zo'n onderzoek kost geld, dus we moeten nu even kijken wat de mogelijkheden zijn."

STER reclame