Sven Kramer ANP

Sven Kramer en Ireen Wüst rijden deze maand voor het eerst in 16 jaar geen EK allround, maar de meervoudig kampioenen zijn door bondscoach Jan Coopmans wel opgenomen in de selectie voor de ploegenachtervolging bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Naast Kramer komen Patrick Roest, Chris Huizinga, Marcel Bosker en Beau Snellink uit op de ploegenachtervolging in de laatste twee weekeinden van januari.

Wüst rijdt het eerste weekeinde (22-24 januari) met Melissa Wijfje, Carlijn Achtereekte, Joy Beune en Antoinette de Jong. Het tweede weekeinde (29-31 januari) neemt Irene Schouten de plek in van Wijfje.

Irene Schouten rijdt ook de massastart ANP

Voor de massastart zijn naast de vaste waarden Jorrit Bergsma en Schouten ook Arjan Stroetinga, Victor Ramler, Marijke Groenewoud en Wijfje opgeroepen.

Schouten en Groenewoud rijden bij de vrouwen de massastart bij de eerste wereldbeker. Wijfje is teamgenoot van Schouten bij de tweede wereldbeker. Bij de mannen is Jorrit Bergsma twee keer eerste keus. Stroetinga is tweede man bij de eerste wereldbeker, Ramler bij de tweede.

Geen EK allround, wel WK afstanden

Kramer en Wüst wisten zich eind vorige maand voor het eerst sinds 2005 niet te plaatsen voor de EK allround, die op 16 en 17 januari verreden worden.

Beiden hebben zich wel geplaatst voor de WK afstanden (11 t/m 14 februari); Kramer rijdt daar de 5.000 meter en Wüst heeft een ticket bemachtigd voor de 1.500 meter.

STER reclame