Bezoekers van het feest, op Nieuwjaarsdag
NOS NieuwsAangepast

Organisator illegaal Frans dansfeest verdacht van in gevaar brengen levens

Een van de mogelijke organisatoren van het illegale dansfeest in Bretagne zit in voorlopige hechtenis. Volgens de openbaar aanklager uit Rennes wordt hij verdacht van het in gevaar brengen van het leven van de pakweg 2500 feestvierders, die het meerdaagse dansfeest vorige week bezochten in het dorpje Lieuron.

Vrijwel niemand van de bezoekers droeg een mondkapje, en er werd ook nauwelijks onderling afstand gehouden. De politie trachtte het feest op Oudjaarsdag al te beëindigen, maar dat werd agenten onmogelijk gemaakt door een deel van de bezoekers. Uiteindelijk werd er doorgefeest tot zaterdagochtend.

Beelden van het feest, en het onvermogen van de politie om op te treden, leidden tot veel ophef in binnen- en buitenland:

Illegale Franse rave, omsingeld door politie, gaat maar door

Volgens openbaar aanklager Philippe Astruc is de verdachte een 22-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Bretonse dorpje Iffendic. Hem wordt ook het onrechtmatig organiseren van een demonstratie ten laste gelegd, de illegale verkoop van drank, betrokkenheid bij drugsverkoop en vandalisme. Bij de man werd geluidsapparatuur in beslag genomen die gebruikt werd voor het feest, en in zijn telefoon werden pakweg duizend verzonden berichten gevonden, waarin werd opgeroepen naar het feest te komen.

De advocaat van de verdachte zegt dat zijn cliënt de aantijgingen tegenspreekt. "Hij geeft toe dat hij heeft deelgenomen aan het feest en dat hij een handje geholpen heeft, maar hij was geen lid van de organisatie", aldus de raadsman, die zei geschokt te zijn dat zijn cliënt in voorlopige hechtenis zit. Het versturen van oproepen om te komen feesten, zou hij simpelweg gedaan hebben uit enthousiasme als bezoeker.

De Franse politie is nog bezig om andere organisatoren van het feest op te sporen. Zaterdag werden twee anderen opgepakt die mogelijk bij de organisatie betrokken waren. Tijdens het evenement kregen al meer dan duizend bezoekers een boete, voor het overtreden van de coronaregels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl