ANP
NOS Nieuws

Vuurwerkbond: lokale vuurwerkshows maken jaarwisseling veiliger

De Nederlandse Vuurwerkbond (NVB) wil bij de volgende jaarwisseling in alle gemeenten lokale vuurwerkshows. Dat moet de jaarwisseling veiliger maken en bovendien hoeft vuurwerk dan niet helemaal te verdwijnen.

Na de afgelopen jaarwisseling, toen vanwege de coronacrisis een vuurwerkverbod gold, gaan er steeds meer geluiden op voor een definitief vuurwerkverbod. "Ook wij vinden dat het wel een partijtje minder kan in Nederland, dat past meer in de tijd van nu", zegt Lars Onrust van de NVB in het NOS Radio 1 Journaal.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de meeste vuurwerkimporteurs en -winkels vertegenwoordigt, ziet niets in het plan. "Het zwaarste vuurwerk is sinds 1 december toch al verboden en siervuurwerk kan heel veilig bij mensen voor de deur worden afgestoken. Bij shows komt veel kijken, zoals aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid", zegt Marcel Teunissen van de BPN.

Politiek 'nog niet echt warm'

De NVB, die opleidingen en trainingen verzorgt, wil dat er lokale vuurwerkverenigingen komen waar vrijwilligers worden getraind. Die zouden dan met de jaarwisseling in hun eigen buurt vuurwerk kunnen afsteken. Dat moet volgens strenge regels gebeuren. Zo moeten er afspraken worden gemaakt over de afstand die het publiek moet bewaren en welk vuurwerk is toegestaan.

Als speciaal getrainde vrijwilligers vuurwerk afsteken, gebeuren er volgens de NVB minder ongelukken. Maar branchevereniging BPN ziet niet veel in de trainingen. "Het is dan alsof je een motorrijbewijs moet halen om te mogen fietsen", zegt Teunissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl