Paspoortcontrole door de Marechaussee op Schiphol
NOS Nieuws

Tien Britten toegang tot Nederland geweigerd: gewoon bezoekje mag niet

De marechaussee heeft sinds 1 januari tien Britten de toegang tot Nederland geweigerd. De Britten vallen niet meer onder de EU-regels nu de brexit is ingegaan en vanwege corona mogen ze Nederland alleen nog in als dat strikt noodzakelijk is.

Sinds maart vorig jaar geldt voor veel landen een inreisverbod vanwege de coronapandemie en daarom zijn er extra controles, per 1 januari ook voor de Britten. Voorheen werden die niet extra gecontroleerd en volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee reageerden de geweigerde Britten, die allemaal aankwamen op Schiphol, dan ook verontwaardigd dat ze Nederland niet in mochten voor een bezoekje.

"Ze hebben allemaal wel een negatieve PCR-test, maar ze vergeten de basisregel, dat het moet gaan om een noodzakelijke reis, bijvoorbeeld voor werk of vanwege zwaarwegende privéomstandigheden", zegt woordvoerder Robert van Kapel van de Marechaussee. "Ook mensen uit een veilig land mogen door, zoals Australië of Singapore, maar het Verenigd Koninkrijk is zeker geen veilig land."

"We hebben Britten die alleen een bezoekje aan Amsterdam willen brengen of een man die via Schiphol naar Spanje wilde vliegen om zijn kinderen daar te leren skiën. Dat is nu gewoon niet de bedoeling", zegt Van Kapel.

Ook veel Amerikanen geweigerd

Vorig jaar liet de Marechaussee zo'n 1900 mensen Nederland niet in. Dat gebeurde vooral op Schiphol, maar ook op andere luchthavens en in zeehavens als Hoek van Holland en IJmuiden. De meesten, zo'n 1000, voldeden niet aan de voorwaarden om binnen te komen. Zo hadden ze geen goede reisdocumenten, te weinig geld om hier te kunnen verblijven of waren ze een mogelijk gevaar voor openbare orde.

Het aantal regulier geweigerden lag weliswaar lager dan in 2019, maar is nog steeds hoog gelet op de afname van de hoeveelheid passagiers op luchthavens.

Zo'n 900 van die 1900 geweigerde reizigers werden niet binnengelaten vanwege het corona-inreisverbod dat sinds maart geldt. Volgens de Marechaussee valt vooral het hoge aantal van ongeveer 300 Amerikanen daarbij op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl