Kees Verkade bij zijn werk Fietsles, in Groningen Reyer Boxem / HH

Beeldend kunstenaar Kees Verkade (79) is overleden, heeft zijn familie bekendgemaakt in overlijdensadvertenties in kranten. Enkele van zijn bekendste werken zijn het bronzen beeld van Johnny Jordaan, aan de Elandsgracht in Amsterdam en dat van koningin Juliana en prins Bernhard in de tuin van paleis Soestdijk.

Zijn laatste werk is een beeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de coronapandemie, dat ook bedoeld is als dankbetuiging aan medewerkers in de zorg. De Stichting Dank Helden van de Zorg zette er een crowdfundingsactie voor op. De stichting roemt Verkade voor "zijn onnavolgbare inzet" en voor de passie waarmee hij zijn laatste project afrondde. Waar het beeld komt te staan, is nog niet bekend.

Koningin Beatrix kijkt naar de beelden van haar ouders koningin Juliana en prins Bernhard samen met de maker, kunstenaar Kees Verkade (r) en Wim Velhuis (m, Voorzitter Stichting Beelden Koningin Juliana en Prins Bernhard) ANP

Verkade, geboren in Haarlem, begon als tekenaar en wilde eigenlijk in de reclamewereld werken. Hij wilde naar de Gerrit Rietveld Academie, maar daar werd hij naar eigen zeggen geweigerd omdat zijn vader directeur van een matrassenfabriek was, wat "te rechts en te fortuinlijk" werd bevonden.

Later studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij vanwege plaatsgebrek werd ondergebracht bij de afdeling beeldhouwkunst.

Vriend en oud-conservator John Sillevis roemt het vakmanschap van Verkade:

'Kees Verkade was pas gelukkig als hij kon werken'

Verkade woonde lange tijd in Monaco, waar hij goede banden onderhield met de koninklijke familie. Voor het prinselijk paleis in Monaco staat een beeld van Verkade, een monnik met onder zijn pij een zwaard. Hij kreeg de opdracht in 1997 voor de gelegenheid dat Monaco 700 jaar werd geregeerd door de familie Grimaldi.

Een van zijn bekendste werken in Nederland staat in Groningen, het beeld Fietsles, van een vader die zijn zoon op de fiets al rennende duwt. Ook is hij verantwoordelijk voor een verzetsmonument in Zandvoort. Verder maakte hij beelden van onder anderen Simon Carmiggelt (Amsterdam), koningin Wilhelmina (Noordwijk), Frits Philips (Eindhoven), Louis Couperus (Den Haag), Audrey Hepburn (Arnhem) en Anton Pieck (Overveen).

Verkade woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Monaco, waar hij dinsdag overleed.

STER reclame