NOS Nieuws

Vissers uit EU morgen weer welkom in Britse wateren

Nederlandse zeevissers mogen vanaf morgen toch vissen in Britse wateren. De Britse autoriteiten hebben de lijst van schepen die door de EU was ingediend goedgekeurd. Dat betekent dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vissers die zich hadden aangemeld morgen een vergunning kan toesturen, zegt directeur Pim Visser van de vereniging van kottervissers VisNed tegen de NOS.

Visser is blij met dit nieuws. Dit betekent dat de overgang naar de nieuwe situatie bijna rimpelloos verloopt, zei hij. Vissers die nu aan de wal liggen, kunnen morgen gewoon uitvaren, vissers die al op zee zijn, kunnen doorvaren naar Britse wateren. De enige uitzondering zijn schepen met pulstuig aan boord. Door berichten die hij kreeg, is Visser er voor 99,9 procent zeker van dat die niet worden toegelaten.

Morgen wordt het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk van kracht. Dat betekent dat het recht van vissers uit EU-landen om in Britse wateren vis te vangen is ingeperkt. Wie daar zonder toestemming uit Londen gaat vissen, riskeert een boete.

Op dit moment zijn er weinig vissers op het water, de meesten blijven binnen vanwege Oud en Nieuw. Wel zijn vissers van plan om dit weekend en maandag uit te varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl