NOS Nieuws

Spion die Amerikaanse geheimen aan Israël doorverkocht, verwelkomd in Tel Aviv

Jonathan Pollard, die 30 jaar vastzat in de Verenigde Staten vanwege spionage voor Israël, is aangekomen in Israël. Hij landde vanochtend samen met zijn vrouw Esther op de luchthaven van Tel Aviv, waar hij werd verwelkomd door premier Netanyahu.

"Nu kun je het leven opnieuw beginnen, in vrijheid en geluk. Nu ben je thuis", zei premier Netanyahu toen hij het echtpaar hun nieuwe paspoorten overhandigde. Pollard sprak de wens uit zo snel mogelijk "een productieve burger" te worden. "We zijn verheugd eindelijk thuis te zijn. Er is niemand die trotser is op dit land of zijn leider, dan wij."

Beelden van de aankomst op de luchthaven Tel Aviv Ben Gurion:

Spion verwelkomd in Israël: 'Niemand is trotser op dit land of onze leider dan wij'

Pollard was inlichtingen-analist bij de Amerikaanse marine. In november 1985 werd hij gearresteerd nadat was gebleken dat hij jarenlang voor Israël had gespioneerd. Hij had honderden geheime documenten naar Israël doorgespeeld en belangrijke informatie aan de Mossad onthuld, in ruil voor tienduizenden dollars.

De nu 66-jarige Pollard kreeg een levenslange straf opgelegd. Vijf jaar geleden werd hij al onder strikte voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis. Zo mocht hij 's avonds zijn huis niet uit, moest hij een enkelband dragen en werden zijn online activiteiten in de gaten gehouden. Die beperkingen zijn afgelopen maand opgeheven, zodat hij vrij was om naar Israël te reizen.

De zaak-Pollard was een smet op de doorgaans vriendschappelijke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Israël. Alle Israëlische staatshoofden probeerden decennialang hem vrij te krijgen als ze op bezoek waren in Washington.

Pollard, van Joodse afkomst, kreeg in 1995 de Israëlische nationaliteit. Het echtpaar gaat nu volgens de regels eerst in quarantaine en verhuist daarna naar Jeruzalem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl