NOS Sportβ€’

Van Gerwen door het oog van de naald: 'Een van mijn zwaarste WK-duels ooit'

Van Gerwen was niet bang voor uitschakeling: 'Zwakte moet je niet tonen'

Michael van Gerwen beseft dat hij dinsdagavond bij het WK darts door het oog van de naald is gekropen. "Dit was een van mijn zwaarste WK-wedstrijden ooit", zei de drievoudig wereldkampioen na het bereiken van de kwartfinales.

Van Gerwen versloeg Joe Cullen met 4-3 na een 3-1 achterstand en overleefde bovendien in de vijfde en zesde set een matchdart van de Brit.

Na een nacht slapen heeft Van Gerwen de rust gevonden. Vanuit zijn hotelkamer blikt hij in gesprek met Herman van der Zandt terug op de wedstrijd. Hij laat weten nooit bang te zijn geweest uitgeschakeld te worden. "Twee losse pijlen op de dubbele bull, die kunnen gewoon mis. Ik heb het hem moeilijk gemaakt doordat ik mijn eigen spel kon spelen."

Had Van Gerwen nooit twijfels tijdens de partij? "Als je twijfelt, kun je niet winnen. Bij mij gebeurt dat niet. Dat is zwakte en zwakte moet je niet tonen."

Complimenten heeft hij voor zijn tegenstander. "Joe heeft het mij heel moeilijk gemaakt. Hij was heel goed, had ik niet verwacht. Maar ik heb het mezelf ook moeilijk gemaakt door kansen te missen. Dan wordt het zwaar."

'Hier krijg je vertrouwen van'

"Dit zijn wedstrijden waar je zelfvertrouwen van krijgt, daar moet je van genieten", aldus Van Gerwen. "Ik voel dat mijn vorm in de lift zit en ik kijk ernaar uit om mijn volgende 'slachtoffer' te treffen. Ik ben een blij man."

Dartsbond PDC, die het WK in Londen organiseert, durfde het aan om de wedstrijd tussen Van Gerwen en Cullen als 'een van de beste ooit' te betitelen.

Het was ook veelzeggend dat er in de partij liefst 37 keer een score van minimaal 170 werd gegooid (waarvan 28 keer 180). Ongekende cijfers.

Van Gerwen gooide daarvan 'slechts' negen keer 180, maar deed dit wel in de allesbeslissende game op 2-2. "Dat was een briljante game, de adrenaline gutste door mijn lijf."

Cullen reageerde zwaar teleurgesteld na afloop. "Ik ben nog nooit zo ontdaan geweest na een verloren partij. Ik weet zeker dat ik in de komende weken positieve punten zal vinden, maar ik heb me nog nooit zo leeg gevoeld. Alle lof voor Van Gerwen."

De nummer één van de wereld komt nu pas op 1 januari weer in actie tegen de Engelsman Dave Chisnall (de nummer acht van de wereld) of de Belg Dimitri Van Den Bergh (de mondiale nummer negen).

"Het is lekker om nu twee dagen vrij te zijn. Even het hoofd vrijmaken en misschien wat trainen met Vincent (Van der Voort, red.), hopelijk wint hij zijn partij ook op woensdag", zei Van Gerwen.

Van der Voort, met Van Gerwen en Dirk van Duijvenbode de overgebleven Nederlanders op het WK darts, speelt vandaag tegen de Noord-Ier Daryl Gurney.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl