Loes Geurts speelde sinds 2018 bij Göteborg Pro Shots

In november was de stemming nog opperbest in Zweden, waar keepster Loes Geurts met haar team Göteborg FC landskampioen werd, maar vanochtend kreeg de Oranje-international ineens wel heel slecht nieuws te horen: de club trekt de stekker eruit. Volgend jaar komt Göteborg niet meer uit op het hoogste niveau van het Zweedse vrouwenvoetbal.

"Ik ben wel behoorlijk geschrokken natuurlijk", reageert Geurts vanuit Zweden. Zij en haar teamgenoten zijn per direct transfervrij en kunnen op zoek naar een nieuwe club.

"We kregen het vanochtend om tien uur te horen in een telefonische meeting. Een uur later werd het naar buiten gebracht. Het is een hectische ochtend geweest en ik heb de tijd nog niet gehad om het te laten bezinken."

Verrast, in shock, verdrietig

Voor Geurts kwam het nieuws echt als donderslag bij heldere hemel. "Opeens zit je gewoon zonder club, echt totaal onverwacht. We hebben een paar weken geleden zelfs nog een nieuwe speelster aangetrokken. Dan lijkt het er niet op dat je gaat stoppen. Blijkbaar is het besluit op 17 december al genomen, na ons duel in de Champions League. Iedereen is enorm verrast, in shock, boos, verdrietig, noem alle emoties maar op..."

Loes Geurts (r) kampte lang met een hersenschudding, maar zat de afgelopen wedstrijden weer bij de selectie Pro Shots

Göteborg FC was de afgelopen twee jaar actief in het prestigieuze toernooi. Twee weken geleden werd de ploeg in de eerste ronde van de Champions League uitgeschakeld door Manchester City.

Volgens de voorzitter van de club kan Göteborg, dat alleen bestaat uit een vrouwenteam en twee jeugdteams, niet concurreren met ploegen die gelieerd zijn aan profclubs. Zoals bijvoorbeeld in de Nederlandse eredivisie dat wel het geval is met de meeste clubs en ook bijvoorbeeld met de veelvoudig winnaar van de Champions League, Olympique Lyonnais. Mooie voorbeelden voor Göteborg, maar helaas geen realiteit en daarom gooit de voorzitter de handdoek nu in de ring.

Boos

"Hij vindt dat het tijd is dat wij over worden genomen door een mannenclub, zoals het op veel plekken in Europa gaat. Met die gedachte ben ik het zeker eens", zegt Geurts. "Het wordt tijd dat er verandering komt, zeker hier in Zweden. Vrouwenvoetbal blijft groeien, maar in Zweden blijft het toch een beetje achter."

"Maar het resultaat is nu wel dat wij allemaal op straat staan, en dat er nog helemaal geen oplossing is. Daar ben ik wel boos over. Er wordt gehoopt dat we opgepikt worden, dat we gered worden door een team. Maar dat vind ik niet concreet genoeg om deze beslissing ineens te nemen", zegt de 34-jarige Geurts, die nog een contract voor een seizoen had bij de Zweedse club.

En nu?

Geurts, die 125 interlands achter haar naam heeft, stond lange tijd aan de kant met een hersenschudding, maar de laatste wedstrijden zat ze weer op de bank. De keepster is fit en heeft, of had, veel zin in het nieuwe seizoen bij Göteborg. De grote vraag is nu hoe dat seizoen eruit gaat zien voor haar.

Geurts (rechts) heeft haar zinnen gezet op de Olympische Spelen in Tokio met Oranje ANP

"Alles gaat door je hoofd. Zal ik op zoek gaan naar een andere club? Komen andere clubs naar mij toe? Of worden we inderdaad opgepikt door een club en is er over een paar weken niks meer aan de hand? Ik zit met heel veel vragen, maar voorlopig zal ik het even laten bezinken."

Ook een terugkeer naar de Nederlandse velden sluit Geurts niet uit. Aan stoppen, zoals ze in 2017 wel even deed, denkt ze in ieder geval niet. "Nee", zegt ze resoluut. "De Olympische Spelen staan voor de deur. Als het goed is, gaan die door. Daar zijn mijn ogen op gericht. Hoe dan ook zal ik voor mezelf een goede oplossing vinden om daar straks, hopelijk, bij te kunnen zijn."

STER reclame