Verwoeste gebouwen in Petrinja
NOS NieuwsAangepast

Zeker zeven doden bij aardbeving in Kroatië, 'halve stad Petrinja verwoest'

Bij een zware aardbeving in het midden van Kroatië zijn minstens zeven mensen om het leven gekomen, onder wie een meisje van twaalf. Volgens Kroatische media werd het kind getroffen door vallend puin. Zeker twintig mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Gebouwen zijn ingestort en er is veel schade.

De beving had een kracht van 6,4 en het epicentrum lag zo'n 46 km ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb, bij Petrinja, een stadje met zo'n 25.000 inwoners. Ook zijn er stevige naschokken geweest, met een kracht tot 4,5. De regio werd gisteren ook al getroffen door een aardbeving, toen met een kracht van 5,2.

Het moment van de aardbeving is gefilmd. Als de stofwolken zijn opgetrokken wordt een jongetje uit het puin gehaald:

Moment van aardbeving Kroatië gefilmd, jongetje uit puin gehaald

Het Kroatische Rode Kruis zegt dat de situatie in Petrinja "zeer ernstig" is. Hulpverleners bieden eerste hulp en bouwen een tentenkampement. Volgens de burgemeester is de halve stad verwoest. Hij vergeleek de situatie met de atoombom op Hiroshima. "De stad is niet meer leefbaar."

Ook in het nabijgelegen Sisak en Glina is de schade groot. Gebouwen en wegen zijn vernield en leidingen zijn gebroken. Enkele mensen raakten lichtgewond. De beving werd gevoeld in onder meer Italië, Servië, Bosnië en Herzegovina en het zuiden van Oostenrijk. Slovenië sloot uit voorzorg de kerncentrale in Krsko. Deze ligt direct aan de grens met Kroatië.

Overal werden mensen overvallen door de plotselinge beving:

Aardbeving Kroatië schudt steden en parlement op

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nog geen hulpverzoeken van Nederlanders binnengekomen bij de ambassade in Kroatië. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders getroffen door de aardbeving.

Evacuaties

De Kroatische premier Plenkovic bezocht het gebied en zei dat niemand in deze kou buiten moet slapen. Het Kroatische leger heeft zijn kazernes opengesteld voor getroffen bewoners. Hotels bieden gratis kamers aan. Ook worden helikopters ingezet om bewoners te evacueren.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei op twitter dat de EU hulp geeft aan Kroatië. De eurocommissaris voor humanitaire hulp, Janez Lenarcic, zal zo snel mogelijk naar het gebied afreizen om de hulp te coördineren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl