Uitvaartplechtigheid in Den Bosch tijdens de eerste coronagolf
NOS Nieuws

13.000 meer mensen overleden dan normaal, hoogste oversterfte sinds WO II

In Nederland zijn dit jaar 13.000 mensen meer overleden dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS was deze zogenoemde oversterfte sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog.

De oversterfte is grotendeels het gevolg van het coronavirus. Ook het warme weer in augustus speelde een rol. In totaal overleden tot en met 20 december 162.000 mensen.

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie (van week 11 tot en met 19) was de oversterfte bijna 9000. In de eerste dertien weken van de tweede golf (week 39 tot en met 51) overleden 6100 mensen meer dan verwacht.

Hittegolf

In de rest van het jaar overleden juist minder mensen dan verwacht, behalve in week 33 en 34, toen er een hittegolf was. Uiteindelijk komt de oversterfte daarmee op 13.000 mensen uit.

Net als tijdens de eerste golf is er ook nu een hoge sterfte onder mensen die vallen onder de Wet langdurige zorg, zoals verpleeghuisbewoners. In de eerste golf stierven er binnen die groep 5200 mensen meer dan verwacht, in de tweede golf tot nu 2900 meer dan verwacht.

Begrafenisondernemers merken dat hun werk door de vele coronadoden drukker en emotioneler is geworden:

'13.000 keer één mens met al zijn familie en zijn vrienden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl