Lucas Pratto in het shirt van River Plate.
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord hoopt op doelpunten en huurt Argentijnse spits Pratto

Feyenoord bereidt zich voor op de komst van de Argentijnse spits Lucas Pratto. De 32-jarige Pratto komt over van River Plate en wordt voor een half seizoen gehuurd, zo bevestigt technisch directeur Frank Arnesen.

Het grootste gedeelte van zijn carrière speelde de afmaker in Argentinië, waar hij de meeste duels afwerkte voor Vélez Sarsfield. Daarnaast was hij actief in Chili bij Universidad Católica en in Brazilië bij Atlético Mineiro en São Paulo.

Ook maakte hij uitstapjes in Europa: aan het begin van zijn loopbaan speelde hij even voor het Noorse FK Lyn en later was hij nog een half seizoen actief in de Serie A bij Genoa.

Held van River Plate

De meeste roem vergaarde Pratto in de 105 duels voor River Plate, waarin hij 22 keer scoorde en goed was voor 17 assists. Een speciale plek in de harten van de River-fans veroverde hij in 2018 met twee goals in het tweeluik met aartsrivaal Boca Juniors in de finale van de Copa Libertadores.

Pratto scoorde destijds al in het eerste duel van de Argentijnse 'Superclásico' (2-2). Daarmee werd het vuurtje alleen maar opgestookt.

Lucas Pratto in de achtervolging op Lisandro Magallán (die kort daarna overstapte naar Ajax) in de finale van de Copa Libertadores

De return van de finale, twee weken na de eerste wedstrijd, werd uitgesteld nadat supporters van River Plate de spelersbus van Boca Juniors hadden bekogeld en spelers van Boca gewond waren geraakt.

Pas 28 dagen later, na weken van rellen, arrestaties, protesten en procedures, werd de return pas gespeeld, duizenden kilometers van Buenos Aires.

Voor 80.000 toeschouwers in Estadio Bernabeu in Madrid maakte Pratto op fraaie wijze de 1-1, waarna River Plate in de verlengingen toesloeg (3-1) en voor de vierde keer de Zuid-Amerikaanse Champions League naar zich toetrok.

Bekijk hieronder de samenvatting van het tweede duel in finale van de Copa Libertadores met de fraaie treffer van Pratto.

River Plate wint enerverende finale Copa Libertadores

Amper tien dagen later was Pratto ook het speerpunt van River Plate bij het WK voor clubteams. In de halve eindstrijd werd de Zuid-Amerikaanse kampioen verrassend uitgeschakeld door Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Pratto was nadrukkelijk betrokken bij de 1-1 in reguliere speeltijd en was ook trefzeker in de beslissende strafschoppenserie, al mocht dat uiteindelijk niet baten.

Bekijk de samenvatting van de halve finales van het WK voor clubs in 2018, met een nadrukkelijke rol voor Pratto (nummer 27).

Al Ain op WK voor clubteams via strafschoppen langs River Plate

In 2016 debuteerde hij voor het Argentijnse nationale elftal en kwam tot twee treffers in vijf interlands. Na de 2-0 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bolivia in 2017 werd Pratto niet meer opgeroepen.

Zesde Argentijn bij Feyenoord

Pratto wordt de zesde Argentijn in de historie van Feyenoord. Zijn nieuwe ploeggenoot Marcos Senesi ging hem eerder voor en vooral bij de naam Julio Ricardo Cruz zullen de harten van het Feyenoord-legioen sneller kloppen.

'El Jardinero' liet de Kuip tussen 1997 en 2000 schudden met zijn treffers in de gewonnen Champions League-wedstrijden tegen Juventus en Olympique Marseille. In totaal scoorde de inmiddels gestopte spits 51 keer in 111 duels voor de Rotterdammers.

Argentijnen in dienst van Feyenoord

Dienstverband Duels (goals)
Pablo Sánchez 1996-2000 65 (22)
Patricio Graff 1996-1999 56 (1)
Eduardo Bustos Montoya jan. 1997-juni 1997 12 (1)
Julio Ricardo Cruz 1998-2000 111 (51)
Marcos Senesi 2019-nu 44 (5)

Met de komst van Pratto hoopt Feyenoord doelpunten binnen te halen. Achter clubtopscorer Steven Berghuis (10 treffers), blijven aanvallers Bryan Linssen (4), Luciano Narsingh (1), Naoufal Bannis (1) en eerste spits Nicolai Jørgensen (1) ver achter.

Tweede spits Robert Bozenik kampt met blessures en aan de Slowaak wordt openlijk getwijfeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl