NOS Nieuws

Storm Bella veroorzaakt meer overlast in buurlanden

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft de storm Bella tot meer problemen geleid dan in Nederland. In het noordwesten van Frankrijk viel in duizenden huizen de stroom uit. In Normandië, Bretagne en Hauts-de-France zaten zo'n 18.000 huishoudens zonder elektriciteit.

De wind bereikte langs de Atlantische kust snelheden tot 120 kilometer per uur.

In Groot-Brittannië ging de storm gepaard met veel regen. Dat leidde tot honderden meldingen van overstromingen. In de oostelijke graafschappen Northamptonshire en Bedfordshire staan huizen en auto's onder water. Een aantal mensen kreeg het advies hun huis te verlaten. Meteorologen waarschuwden vanmiddag voor nog meer wateroverlast.

In Groot-Brittannië stonden straten blank, in Noord-Frankrijk werd een dak van een huis gerukt:

Storm Bella zorgt ook in Europa voor flinke schade

Op het Isle of Wight werden windstoten gemeten tot 170 kilometer per uur. Op andere plaatsen liep de windsnelheid op tot 160 kilometer per uur. Aan de kust leidde dat tot hoge golven en wateroverlast.

Op verschillende plekken moesten de hulpdiensten uitrukken om mensen te redden. In het noordwesten viel in de vroege ochtend sneeuw en natte sneeuw.

Treinen en boten vertraagd

In Wales viel bij 20.000 huishoudens de stroom uit. Dat gebeurde ook op andere plaatsen in het land. Overal liepen treinen vertraging op. Er kwamen meldingen van overstroomde rails en bomen en rommel op het spoor.

De havens van Dover en Calais waarschuwden voor mogelijke vertraging bij de oversteek over het Kanaal vanwege de harde wind en slecht zicht.

In verschillende steden stijgt het waterpeil in de rivieren en zijn inwoners gewaarschuwd hun huis te verlaten. Zo wordt in de rivier de Ouse in York morgenochtend een waterstand verwacht van vier meter hoger dan normaal.

Voor Noord-Ierland, het noorden van Wales, Noordwest-Engeland en het zuiden van Schotland wordt gewaarschuwd voor sneeuw en ijsvorming, doordat de temperatuur na de storm kan dalen tot onder het vriespunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl