Reuters
NOS NieuwsAangepast

Turkije neemt anti-terreurwet aan, Amnesty boos

Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen die volgens critici de vrijheid van niet-gouvernementele organisaties ernstig beknot. Een meerderheid stemde vanochtend voor een wetsvoorstel dat was ingediend door de AK-partij van president Erdogan.

Krachtens de wet kan de Turkse minister van Binnenlandse Zaken voortaan de leiding van een ngo op non-actief stellen zodra justitie een onderzoek opent naar terroristische activiteiten van die organisatie. Ook kunnen donaties worden geblokkeerd.

De wet vloeit volgens de regering-Erdogan voort uit anti-terrorismeafspraken die in VN-verband zijn gemaakt, maar critici zeggen dat Turkije die afspraken misbruikt om tegenstanders te muilkorven. Deze week schreven zeven organisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, een brandbrief.

Raad van Europa

"Aangezien er anti-terreuronderzoeken lopen tegen duizenden activisten, journalisten, politici en leden van professionele organisaties, zal deze wet ongetwijfeld bijna alle tegenstand onder vuur nemen", staat in de verklaring. De tekst werd ondersteund door onder anderen de Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa.

Sinds de mislukte coup in 2016 heeft Turkije honderdduizenden mensen opgepakt op basis van terrorismeverdenkingen. De regering zegt dat de maatregelen nodig zijn omdat de veiligheid in het land op het spel staat.

Mensenrechten

"Ze willen nu organisaties aanpakken die zich voordoen als ngo, maar eigenlijk een dekmantel zijn voor het financieren van terroristische organisaties", zegt correspondent Mitra Nazar. "Maar de wet gaat vrij ver, want zo'n organisatie kan dus worden gesloten zodra het onderzoek is begonnen. Het resultaat hoeft niet te worden afgewacht."

Nazar wijst erop dat Turkije de beschuldiging van terrorisme vaak op "zeer willekeurige wijze" lijkt in te zetten. "Begrijpelijk dus dat de nieuwe wet tot zorgen leidt bij bijvoorbeeld internationale organisaties die aandacht vragen voor mensenrechtenschendingen."

Maar ook kleinere organisaties in Turkije zullen zich volgens Nazar zorgen maken. "Denk aan Koerdische organisaties, die toch al onder druk staan in Turkije. Dit is een nieuwe stap in het beperken van hun bewegingsvrijheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl