Bomen op de weg in het centrum van Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Omgewaaide bomen en verkeershinder door storm Bella

In heel Nederland geldt vandaag code geel vanwege zware windstoten, veroorzaakt door storm Bella die vanuit Groot-Brittannië is gekomen. De wind veroorzaakt in het hele land verkeersoverlast, veelal door omgewaaide bomen. Ook is een aantal coronateststraten gesloten.

De ochtend verliep onstuimig, met door het hele land windstoten tot zo'n 80 kilometer per uur. Aan zee konden de windsnelheden oplopen tot 110 kilometer per uur. Aan het einde van de ochtend zwakte de wind af en de verwachting is dat de windstoten in de loop van de middag voorbij zijn.

Vanochtend was bij knooppunt Lunetten bij Utrecht een verbindingsweg naar de A27 enige tijd dicht vanwege een omgewaaide boom. Ook een verbindingsweg naar de A16 bij knooppunt Terbregseplein ging dicht. In Den Haag en Amsterdam moeten trams nog altijd omrijden omdat routes zijn versperd.

Vannacht reed een automobilist op de N267 bij Heusden (Noord-Brabant) op een boom die op de weg lag. Hij en zijn vrouw raakten niet gewond, maar hun auto moest door een bergingsbedrijf worden weggetakeld.

De storm zorgt niet alleen voor omgewaaide bomen en hoogwater maar ook voor mooie beelden aan de kust:

Storm Bella trekt over Nederland

In het oosten van het land was de N332 vanochtend vroeg tussen Holten en Laren een klein uur afgesloten vanwege een omgewaaide boom. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad was ook enige tijd dicht omdat het te hard waaide.

Op Schiphol leidde het onstuimige weer ook tot problemen. Volgens NH Nieuws hadden diverse piloten meerdere landingspogingen nodig om hun toestel aan de grond te zetten.

De Gelderse brandweer krijgt volgens Omroep Gelderland overal in de provincie meldingen van schade door de harde wind. In Westervoort is een drive-in voor oliebollen grotendeels vernield.

In Zaandam raakte de in tenten gevestigde coronastraat zo beschadigd dat er tijdelijk geen tests kunnen worden afgenomen. Ook in Dordrecht, Vlissingen en Zoetermeer zijn testlocaties gesloten, vooral uit voorzorg.

Engeland

Het Verenigd Koninkrijk kreeg al eerder te maken met hevige regenval en zware windstoten. In het noorden van Wales werden gisteravond windstoten van bijna 130 kilometer per uur gemeten.

In Bedfordshire en Northamptonshire, ten noorden van Londen, leidde storm Bella gisteren tot overstromingen. Meer dan duizend mensen werden geëvacueerd. Ook nu zijn er nog meerdere overstromingswaarschuwingen van kracht, vooral in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk.

Tweede storm van het seizoen

Bella is in Noordwest-Europa de tweede storm die een naam heeft gekregen in dit seizoen, dat loopt sinds 1 september. De eerste, Aiden, veroorzaakte eind oktober overlast in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar bereikte Nederland niet.

De meteorologische autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland trekken voor de naamgeving samen op. Ze geven een storm altijd een naam als er code oranje of rood wordt afgegeven. In sommige gevallen gebeurt dat ook bij code geel, bijvoorbeeld als het onstuimige weer zich voordoet in alle drie de landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl