Paarden op de manege van Anky van Grunsven (archieffoto)
NOS Nieuws

Vraag naar paarden flink toegenomen, 'want we hebben nu meer tijd en geld'

Niet alleen honden en katten zijn in trek nu veel mensen door corona meer thuis zijn, ook grotere dieren winnen aan populariteit. Zo hebben veel meer Nederlanders dan in andere jaren een paard of pony aangeschaft.

Vereniging Eigen Paard ziet een toename van bijna 25 procent ten opzichte van vorig jaar in de paardenhandel voor recreatief gebruik. De vereniging denkt dat niet alleen tijd een reden is, ook de hoge kosten zouden nu een minder belemmerende factor zijn. "Mensen gaan niet op vakantie en hebben er nu de middelen voor om dit te doen."

Spirit is 15 jaar oud, komt tot schouderhoogte en laat zich heerlijk kriebelen bij zijn manen. Elze Mante, slechts een jaartje ouder, is de trotse verzorger van de pony. In de lockdown heeft ze alle tijd om voor haar grote liefde te zorgen. "Samen eropuit en veel borstelen. Dan zie je ook dat je een betere band met elkaar krijgt."

Met het hele gezin is de schuur opnieuw ingericht om Spirit een plaats te geven. De pony heeft de ouders van Elze ruim 2000 euro gekost en ook het onderhoud is niet goedkoop. "Je moet naar de dierenarts, de hoeven moeten worden nagekeken en natuurlijk het voer", zegt Elzes moeder Simone. "Een baal hooi en een baal stro, brokken en voor in de zomer een stuk weiland. Dan ben je wel een paar honderd euro per maand kwijt."

En toch: het is het allemaal waard, zegt Elze:

'Vooral nu je minder met vrienden kan afspreken, heb je er heel veel aan'

De familie van Elze is klant van Frenk Jaspers. Ook hij verhandelt in coronatijd steeds meer pony's en paarden, zegt hij op zijn manege bij Breda. "En natuurlijk is dat ook goed voor de marge."

De toename in de handel in paarden voor recreatief gebruik komt puur door mensen die in Nederland wonen. "Want vanuit het buitenland komen klanten niet meer langs om paarden te testen. De quarantaine-regels maken die reis heel moeilijk."

Jaspers heeft ruim veertig paarden op stal staan, voor de verkoop en voor eigenaren die het paard thuis niet kwijt kunnen. "We hebben ook klanten in Thailand en die zijn hier nog niet geweest dit jaar. Maar de paarden worden natuurlijk wel ouder."

Paardendating

Jaspers' dochter Ilse profiteert op haar eigen manier van de hausse in de paardenmarkt. Ze runt een datingbureau dat zich richt op paardenliefhebbers. Haar eigen netwerk blijkt goud waard als ze vertelt over de personal matching. "Het aantal klanten is meer dan drie keer zo veel als vorig jaar." Daarnaast gaat ook de website voor 'paardendates' als een trein.

Dat paardenliefhebbers een speciale doelgroep zijn op de datingmarkt, zegt klant Jacqueline Broersma zelf. "Mannen snappen vaak niet dat je in het weekend of op met Kerst eerst 's ochtends in de laarzen schiet om bij de paarden te gaan kijken, in plaats van te gaan ontbijten. Ik heb ook niet met elk paard een klik of een match, maar het vinden van een man is wel iets moeilijker", lacht ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl