Paula (l) en Leonie van Weijen op de IC in het Erasmus MC in Rotterdam
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Moeder en dochter werken samen op de Erasmus-IC: 'Soms roep ik 'mama!' door de gang'

Moeder en dochter Van Weijen werken deze dagen samen op de intensive care in het Erasmus MC. Moeder Leonie is verpleegkundige in het Rotterdamse ziekenhuis, haar dochter Paula derdejaars student geneeskunde.

"Ik wil heel graag helpen en we zijn hard nodig", zegt Paula bij RTV Rijnmond. "En dan brengt mijn moeder me weer met beide benen op de grond."

De twee nemen kort de tijd voor een interview, op de zevende verdieping van het ziekenhuis. Toevallig is daar een IC-kamer waar even niemand ligt. Paula van Weijen is 22 en werkt als onderdeel van haar studie in een studententeam op de IC. Dat team ondersteunt de IC-verpleegkundigen, onder wie haar moeder Leonie.

Ze snapt hoe het werk op de IC is

"Het is een fantastische dochter en het is ook heel leuk om samen te werken", zegt Leonie, die al 25 jaar op de IC werkt. Ze ziet zichzelf terug in haar dochter. "Het harde werken, de inzet en ervoor gaan. Ondanks de ellende die je meemaakt ook een stuk gezelligheid." Bovendien kan ze haar verhaal kwijt bij Paula: "Zij snapt meer dan anderen in de familie hoe het is om te werken op een IC."

Paula: "Ik vind het supertof om met mijn moeder samen te werken. Ze heeft mega-veel ervaring! Ik leer veel van haar en het is gezellig om mee samen te werken."

Niet alle collega's en patiënten weten dat de twee familie van elkaar zijn. Dat leidt tot grappige situaties. "Ik roep soms op de gang 'mama!' Dan zie je andere verpleegkundigen wel vreemd opkijken."

Ze kijken allebei terug op een zwaar jaar. Leonie ziet steeds vaker dat collega's moe zijn en rust nodig hebben. "Voor elke patiënt die de IC verlaat, komen er twee bij", zegt Paula. "Ik hoop voor 2021 dat we weer een klein beetje vrijheid terugkrijgen en rust op de IC", aldus Leonie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl