Testanalyselaboratorium Eurofins in Rijswijk
NOS NieuwsAangepast

RIVM meldt 11.550 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.550 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 21 meer dan gisteren.

Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 11.402 positieve tests bij kwamen. Op weekbasis stijgt het aantal positieve tests nog, maar de afgelopen dagen lijkt sprake van een bescheiden kentering.

317 opnames op verpleegafdelingen, 41 erbij op de IC

In de ziekenhuizen nam de bezetting licht af. In totaal liggen er nu 2304 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2308), van wie 600 op de IC (gisteren: 596), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er werden 317 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 41 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.

97 overleden covid-patiënten

Er werden 97 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 89. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 75 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 746 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 640. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Relatief hoog

Het aantal besmettingen in Nederland is relatief hoog. In Europa zijn er maar twee landen met meer besmettingen per dag, afgezet tegen het aantal inwoners: Litouwen en sinds kort Tsjechië. België, dat rond 1 november kampte met een gigantische besmettingspiek, is inmiddels ruim onder het Nederlandse aantal gezakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl