NOS NieuwsAangepast

Niks nieuws kopen met de feestdagen: 'Er zijn al genoeg spullen in de wereld'

  • Charlotte Klein

    redacteur Economie

  • Charlotte Klein

    redacteur Economie

Het nieuws de afgelopen weken loog er niet om: PostNL kan de extra drukte van pakketjes nauwelijks aan, de winkelstraten werden de dag voor de lockdown nog druk bezocht en Black Friday werd door menig shopper aangegrepen om cadeautjes met kortingen in te slaan. Maar niet iedereen doet hieraan mee.

Deze drie mensen doen het met het oog op duurzaamheid helemaal anders:

Gonnelieke van Oosterom koopt alleen tweedehands

"Ik krijg steeds meer gêne om nieuwe spullen te kopen. Er zijn al zoveel spullen in de wereld. Daarom koop ik alleen nog maar tweedehands, ook cadeautjes." Voor haar kleinkinderen koopt ze in kringloopwinkels kleine cadeautjes. Deze pakt ze in in kleine zakjes, om daar vervolgens - als een soort adventskalender - een slinger van te maken. In de dagen voor Kerst mogen haar kleinkinderen steeds één zakje openmaken.

"Het leuke aan tweedehands is dat de spullen een geschiedenis hebben, er zit een verhaal achter. Zo heb ik oude autootjes gevonden. Ze zijn al kapot gespeeld, maar daardoor super charmant. De deuren kunnen zelfs nog open."

Ook haalt Gonnelieke veel plezier uit het speuren naar leuke dingen. "Ik houd niet van mensenmassa's zoals bij Black Friday, maar rustig snuffelen in tweedehandswinkels naar juweeltjes vind ik heerlijk. Het is niet zo dat ik het shoppen nooit gekend heb, vroeger deed ik dat ook en vond ik het fantastisch. Maar er is iets veranderd in mij. Ik haal er heel veel plezier uit om het op deze manier te doen en ik heb en neem daar nu ook de tijd voor."

De tweedehands autootjes voor in de adventsslinger.

Enrike van Wingerden geeft geen spullen maar aandacht

"Voor mij is de kerstgedachte dat je goed doet en lief bent voor andere mensen. Ik vind het heel mooi dat mensen elkaar dingen geven of iets voor elkaar maken, maar cadeaus zijn voor mij niet gelinkt aan Kerst. Voor mij staat Kerst voor samenzijn, lief zijn en elkaar helpen."

Er zijn meer redenen waarom Van Wingerden geen cadeaus geeft. "Op het moment dat je cadeautjes koopt is dat heel leuk voor degene aan wie je dat geeft, maar heeft het negatieve consequenties voor anderen. Zo belast je de aarde die verder wordt uitgeput en de mensen die worden uitgebuit in het productieproces. Dat past voor mij niet bij wat Kerst is en hoort te zijn. Ik ben echt dol op Kerst, maar ik vind het belangrijk dat daar ook rekening mee wordt gehouden."

Haar familie en vrienden zijn hier inmiddels aan gewend en doen nu zelfs mee. "Ik heb het geluk dat ik veel vrienden heb die hier hetzelfde over denken. Met Kerst gaan we samen eten, zonder cadeaus. Kerst gaat uiteindelijk toch om samen zijn, niet om spullen."

Enrike van Wingerden geeft met de feestdagen geen fysieke cadeaus.

Sjaak Hullekes maakt van oude dingen iets nieuws

"Ik zoek - bijvoorbeeld in kringloopwinkels - naar oud textiel, zoals oude tafelkleden, gordijnen en dekbedden. Daar maak ik nieuwe tafelkleden en servetten van en deze verf ik met afval. Uit koffiedik, avocadopitten of uien maak ik een kleurbad en dan verf ik alles opnieuw."

Voor Hullekes werkt het meditatief, maar dat is niet de enige reden waarom hij dit doet. "Ik doe dit ook echt uit duurzaamheidsovertuiging. We gooien zo snel dingen weg, textiel is een oneerbiedig product geworden. Vroeger was men veel zuiniger op stof. We moeten het met meer eerbied behandelen en stof de tijd geven om oud te worden. Ik kijk graag naar oude dingen door een nieuwe bril en vraag mezelf: wat kan ik hiervan maken?"

Hullekes geeft graag de dingen die hij maakt weg als cadeautjes aan vrienden en familie. "Als je dit laken op de kersttafel leg, heb je gelijk een leuk gesprek."

Het hergebruikte tafellaken van Sjaak Hullekes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl