Linssen leidt Feyenoord met hattrick naar winst op Heerenveen

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - sc Heerenveen

Bryan Linssen heeft tot de laatste wedstrijd van het kalenderjaar gewacht om zijn waarde voor Feyenoord te bewijzen. De 30-jarige aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van Vitesse, maakte tegen een matig sc Heerenveen (3-0) een hattrick.

Bij afwezigheid van de aan de lies geblesseerde Nicolai Jørgensen begon Linssen centraal in de spits. Naast hem stonden Luciano Narsingh en aanvoerder Steven Berghuis, die afgelopen zondag tegen Vitesse (1-0 verlies) nog ontbrak vanwege fysieke problemen.

Paal en lat

Het gedreven Feyenoord opende sterk en kreeg kansen genoeg. De eerste kans was voor Berghuis. De aanvoerder schoot van afstand, maar oud-Feyenoord-doelman Erwin Mulder redde kordaat. Feyenoord voerde de druk op en zag Luciano Narsingh eerste de paal raken na een snelle uitbraak via Berghuis en vlak voor rust ook nog eens de lat teisteren met een mooi gekruld schot.

In de tegenstoot kreeg Henk Veerman namens sc Heerenveen nog een kans, maar hij raakte de bal volledig verkeerd. De bezoekers hadden In De Kuip weinig in te brengen en aan dat spelbeeld veranderde na de rust niets.

• ANP
    De knuffels zijn voor Bryan Linssen (m) na zijn goal tegen Heerenveen
  • ANP
    Steven Berghuis in duel met Lucas Woudenberg

Drie minuten na rust zorgde Linssen voor de openingsgoal. Hij kopte een fraaie voorzet van Tyrell Malacia van links tegen de touwen. Het was voor de kopspecialist pas zijn eerste kopgoal van het jaar 2020. Na een klein uur spelen was het opnieuw raak en weer was Linssen de doelpuntenmaker. Na voorbereidend werk van Berghuis schoot hij hard binnen.

Hattrick compleet: 'Last van schouders'

Berghuis ging in de slotfase nog op zoek naar zijn elfde goal van het seizoen, waarmee hij naast Danilo aan kop van de topscorerslijst zou komen, maar de aanvoerder bleef droog staan. Linssen liet in blessuretijd een derde goal noteren en maakte daarmee een hattrick.

Linssen had voor het laatst en ook voor het eerst dit eredivisieseizoen gescoord op 4 oktober 2020 uit tegen Willem II (4-1 winst). "Er is wel een aardige last van mijn schouders gevallen", zei Linssen na afloop.

Kijk hieronder naar de reacties van Bryan Linssen, Dick Advocaat en sc Heerenveen-trainer Johnny Jansen.

Coach Dick Advocaat hoopt, ondanks het sterke optreden van Linssen, dat zijn selecte op korte termijn wordt versterkt met een spits. "Dat heeft het team nodig, zo heeft iedereen dit seizoen kunnen zien. De groep moet groter, dat is ook beter voor de concurrentie."

Tot tevredenheid van Advocaat sloot Feyenoord het jaar na de nederlaag tegen Vitesse af met een van de betere wedstrijden van het seizoen en eindigt zijn team het kalenderjaar op de derde plaats achter Ajax en PSV. "Een goede zege en leuk voetbal", zei een vrolijke trainer.