Bekijk de samenvatting van Willem II-Ajax Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ajax mag zich winterkampioen noemen. Het daarvoor benodigde gelijkspel bij Willem II (1-1) zal voor de Amsterdammers aanvoelen als een passend eind aan het teleurstellend verlopen kalenderjaar.

Een paar weken nadat Ajax te licht werd bevonden voor overwintering in de Champions League, achtte Erik ten Hag zijn selectie wel in staat de titel in de eredivisie te bemachtigen. "Voor Nederland moeten we goed genoeg zijn", zei Ten Hag na de moeizame bekerzege op Utrecht.

Bekijk hier de reacties van trainer Erik ten Hag en Daley Blind na de remise bij Willem II:

In de competitie staat Ajax na veertien speelronden een punt voor op PSV. Bovendien zijn alle toppers verschoven naar het tweede competitiedeel, dus in meerdere opzichten is het veel te vroeg om conclusies te trekken over de onderlinge krachtsverhoudingen.

Overlevingsmodus

Wel werd in Tilburg duidelijk dat Ajax snakte naar een paar weken rust. Ten Hag kon geen beroep doen op Mohammed Kudus, Lassina Traoré, Brian Brobbey, Noussair Mazraoui en David Neres. De gehavende ploeg ging na een flitsende start al snel in de overlevingsmodus.

Willem II-keeper Robbin Ruiter blunderde al na drie minuten bij een laag schot van Antony (0-1), waarna Klaas-Jan Huntelaar een paar minuten later een goede kopkans kreeg om de marge te verdubbelen.

Bekijk hier de reacties van Robbin Ruiter en trainer Adrie Koster:

De thuisclub lijkt dit seizoen op zijn beurt geen schim meer van het elftal dat als aangewezen nummer vijf aan de Europa League mocht deelnemen, al bood Ajax de Tilburgers alle ruimte en gelegenheid het zelfvertrouwen weer wat op te vijzelen.

Ché Nunnely was in de eerste helft al dreigend geweest, kort na de pauze zorgde Kwasi Wriedt voor de gelijkmaker die het tamme Ajax eigenlijk over zichzelf had afgeroepen.

Wriedt, de laatste seizoenen een doelpuntenfenomeen in de lagere divisies van Duitsland, kende door blessureleed een valse start bij de kans die Willem II hem op het hoogste podium bood. Maar met de manier waarop hij wegdraaide bij Perr Schuurs en André Onana verschalkte, gaf hij alvast zijn visitekaartje af.

Maand van de waarheid

Ajax trok wel naar voren, met kansen voor Huntelaar (kopbal over) en aanvoerder Dusan Tadic (schot buitenkant paal), maar slaagde er geen moment in de thuisclub werkelijk in ademnood te brengen. In de extra tijd stond Ruiter zijn mannetje om daarmee zijn eerdere fout goed te maken.

Na de korte winterstop volgt de maand van de waarheid voor Ajax, met binnen een maand wedstrijden tegen onder meer PSV (thuis), FC Twente (uit), Feyenoord (thuis), AZ (twee keer uit, voor zowel de beker als competitie) en FC Utrecht (thuis).

Statistieken Willem II-Ajax:

STER reclame