Dikke rookwolken boven tijdelijk vluchtelingenkamp Lipa, in Bosnië
NOS Nieuws

Bosnisch vluchtelingenkamp verwoest door brand, vermoedelijk aangestoken

In het noordwesten van Bosnië is vanochtend brand uitgebroken in een tijdelijk migrantenkamp. De brand verwoestte de onderkomens van 1200 mensen die in het Lipa-kamp verbleven. Niemand raakte gewond. Inmiddels heeft de brandweer het vuur onder controle.

Getuigen zeggen dat de brand waarschijnlijk in een opslag voor brandstof is ontstaan. Het vuur verspreidde zich daarna snel naar de tenten waar de migranten woonden. Officiële bronnen zeggen dat er sprake is van brandstichting.

"Voor zover we nu weten, heeft een groep voormalige bewoners drie tenten en containers in brand gestoken nadat de meeste migranten het kamp hadden verlaten", plaatste Peter Van Der Auweraert van de Bosnische afdeling van de Internationale Organisatie voor Migratie op Twitter.

Het kamp zou vandaag worden gesloten, daarom was het ten tijde van de brand rustiger dan gewoonlijk. De aankondiging van de sluiting zou tot onvrede hebben geleid omdat de bewoners vreesden dat de omstandigheden op een andere locatie nog slechter zouden zijn dan in het Lipa-kamp.

Bosnië is een knelpunt geworden voor duizenden migranten die de Europese Unie willen bereiken. Veel van hen zijn vast komen te zitten in de noordwestelijke Krajina-regio in het land, omdat andere regio's in Bosnië het onderling niet eens worden over wie de duizenden migranten moet opvangen.

De EU heeft Bosnië gewaarschuwd dat duizenden migranten een ijskoude winter zonder onderdak tegemoet gaan en heeft de ruziënde politici van het land aangespoord om hun meningsverschillen opzij te zetten en actie te ondernemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl