Mensur Suljovic
NOS SportAangepast

Slapeloze Suljovic rekent af met WK-trauma, Van Gerwen stuit op oude bekende

"Ik heb de hele nacht niet geslapen. Normaal heb ik genoeg zelfvertrouwen, maar niet in Ally Pally. Als ik het gebouw zie, dan gieren de zenuwen door mijn keel. Ik moest die eerste ronde doorkomen, zeker na vorig jaar."

Dat stamelde Mensur Suljovic, al jaren een wereldtopper in de dartswereld, voor de camera van RTL 7 na zijn tweederondepartij tegen Matthew Edgar.

Suljovic won de partij eenvoudig met 3-1, maar na afloop was de opluchting van het gezicht van de als 20ste geplaatste Oostenrijker af te lezen. Het WK in Alexandra Palace is hem nog niet vaak goedgezind geweest: verder dan de laatste zestien kwam Suljovic nog nooit. Maar dat was niet de voornaamste reden voor zijn zenuwen.

De verklaring daarvoor ligt in het toernooi van vorig jaar, toen Suljovic in de tweede ronde sensationeel ten onder ging tegen Fallon Sherrock. Daarmee werd Sherrock de eerste vrouw in de derde ronde van het WK. In het traditioneel door mannen gedomineerde darts werd die stunt breed uitgemeten en kreeg Suljovic tot vervelens toe de primeur onder de neus gewreven.

Mensur Suljovic verloor vorig jaar in de tweede ronde van Fallon Sherrock

"Die nederlaag kwam voor 80 procent door mezelf en voor 20 procent door het publiek", aldus Suljovic. "Nu was er geen publiek, dus het lag alleen aan mezelf."

Tegen Edgar, die in de eerste ronde nog veel te sterk was voor Maik Kuivenhoven, speelde Suljovic (bijgenaamd 'The Gentle') ijzersterk. Alleen de tweede set ging met 3-2 naar zijn Engelse opponent, de andere sets trok hij probleemloos naar zich toe.

Anderson verslaat Razma

In de derde ronde neemt Suljovic het op tegen Gary Anderson. Anderson, de wereldkampioen van 2015 en 2016, won een dag na zijn vijftigste verjaardag van de Let Madars Razma.

Gary Anderson

De Schot kampt dit jaar met de nodige fysieke problemen, maar op het WK-podium lijkt hij nauwelijks last te hebben van zijn zwakke knieën.

In zijn met 3-1 gewonnen duel met de Letse nummer 61 van de wereld Madars Razma had Anderson wel enige moeite met het uitgooien van de partij.

Met zijn vierde matchdart kon hij uiteindelijk ternauwernood voorkomen dat er een beslissende vijfde set aan te pas moest komen.

Evans weer tegen Van Gerwen

Michael van Gerwen neemt het in de derde ronde van het WK darts op tegen Ricky Evans. De drievoudig wereldkampioen uit Vlijmen bewaart goede herinneringen aan de Engelsman.

Ricky Evans

Vorig jaar won hij namelijk nog eenvoudig met 4-0 toen de twee elkaar ook al tegenkwamen in de derde ronde van het WK. Van de negen overige onderlinge wedstrijden won Van Gerwen er acht.

Clash van speelstijlen

De als 32ste geplaatste Evans rekende woensdag in de tweede ronde met 3-1 af met Mickey Mansell. De ontmoeting tussen de Engelsman en de Noord-Ier was een clash van speelstijlen.

Evans, die zijn pijlen altijd in ziedend tempo richting het bord vuurt, had in de eerste set nog moeite met het trage ritme van Mansell, maar kende in het vervolg van de partij geen problemen.

Spannendste duel

De spannendste wedstrijd van de middagsessie ging tussen Stephen Bunting en Andy Boulton. Boulton, die in de eerste ronde verantwoordelijk was voor de uitschakeling van een van de twee vrouwelijke deelnemers, Deta Hedman, gaf zich pas in de vijfde set bij een 2-2 stand in legs gewonnen.

Bunting beëindigde het duel in elf darts.

De uitslagen van de middagsessie bij het WK darts op woensdag 23 december 2020

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl