Reuters
NOS NieuwsAangepast

Israël voor vierde keer in twee jaar naar stembus na uiteenvallen coalitie

De Israëlische regering van Likoed en Blauw en Wit is gevallen nadat de partijen geen akkoord hebben bereikt over de begroting. Israëliërs moeten binnen twee jaar voor de vierde keer naar de stembus.

In het coalitieakkoord van mei dit jaar was afgesproken dat de regering een begroting voor 2020 en 2021 zou maken. Maar premier Netanyahu (Likoed) wil dat toch niet. Vanwege de coronacrisis wil hij alleen voor dit jaar een begroting vaststellen. Een deadline om een oplossing te vinden liep dinsdagavond af, wat tot gevolg heeft dat het parlement wordt ontbonden.

De coalitie van premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz (Blauw en Wit) was geen gelukkige. De twee zeiden dit voorjaar "persoonlijke grieven" opzij te zetten om Israël door de coronacrisis te loodsen.

Critici stellen nu dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals afgesproken was in het coalitieakkoord. Er loopt een strafzaak tegen Netanyahu wegens corruptie en volgens Gantz saboteert de Likoedleider de regering om onder die rechtszaak uit te komen.

Naar verwachting zijn de nieuwe verkiezingen op 23 maart 2021.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl