Premier Rutte kwam vanmiddag aan bij het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Inzet Catshuisberaad: snel ruimhartige compensatie voor gedupeerde ouders

Het kabinet overweegt om alle gedupeerden van de toeslagenaffaire zo snel mogelijk een ruimhartige vergoeding te geven voor de schade die ze hebben geleden. Ingewijden melden dat dit de inzet is van het overleg in het Catshuis vanmiddag.

Tot nu toe zette het kabinet vooral in op een zorgvuldig proces en maatwerk voor de ouders. Maar dat gaat veel te langzaam, is de algemene kritiek. De regeringspartijen hebben een sterke wens om het nu zonder omhaal aan te pakken.

Daarom wordt er gedacht aan een regeling waarbij alle gedupeerden aanspraak kunnen maken op een vast bedrag als compensatie. Dat zou dan voor de meeste ouders voldoende moeten zijn.

Snoeihard oordeel

Vorige week kwam de parlementaire ondervragingscommissie met een snoeihard oordeel over de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst. De beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden, was de conclusie, omdat de ouders geen schijn van kans hadden tegenover de overheid.

De Tweede Kamer reageerde geschokt, en eiste vooral dat er nu eindelijk haast gemaakt wordt met compensatie van de ouders, die vaak tienduizenden euro's aan toeslagen moesten terugbetalen en daardoor in grote problemen zijn geraakt.

Ook staatssecretaris Van Huffelen van Financiën wil dat graag, maar wees er steeds op dat het om complexe zaken gaat. Nu nog is niet helemaal duidelijk om hoeveel ouders het precies gaat. Bovendien zouden veel ouders niet direct geholpen zijn met een geldbedrag, omdat dat meteen zou verdwijnen naar schuldeisers.

Politieke consequenties

De meest schrijnende gevallen zijn volgens Van Huffelen inmiddels wel geholpen. Daarnaast heeft een aantal ouders een eenmalig bedrag van 750 euro gekregen met het oog op de feestdagen.

De meest betrokken bewindslieden zijn vanmiddag op het Catshuis bij elkaar om een reactie te formuleren op het rapport. Er zal zeker nog een sessie nodig zijn, om dan uiteindelijk in januari met een definitief antwoord te komen. Dan volgt er ook een Kamerdebat.

Uiteindelijk zal daarbij ook de vraag op tafel liggen wat de politieke consequenties moeten zijn. Regeringspartij ChristenUnie heeft al gezegd dat er goed gekeken moet worden of het kabinet nog wel geloofwaardig is na de conclusies van de commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl