Robin Haase ANP

Het zijn onzekere tijden, ook in de tenniswereld, maar Robin Haase kijkt met nieuwe energie vooruit naar het nieuwe jaar. En dat terwijl hij enkele maanden geleden nog serieus overwoog om te stoppen.

Het structurele fysieke ongemak aan zijn knie en de moeilijke weg terug naar de tophonderd van de wereldranglijst brachten de 33-jarige Haase, momenteel de mondiale nummer 197, dit jaar op een kruispunt.

Anonieme rol

Uitkomend in de kleine, bescheiden challengertoernooien, en dan ook nog eens met de beperkingen die sporten in coronatijd met zich meebrengt, stelde Haase zichzelf de vraag of het het allemaal nog wel waard was. Hij kan immers al terugkijken op een respectabele tennisloopbaan.

Ga maar na: hij stond tussen 2010 en 2019 (op vier weken na in 2015) onafgebroken in de tophonderd, speelde in die periode 36 grandslamtoernooien op rij, won twee ATP-titels, verloor drie finales en bereikte de 33ste plaats op de wereldranglijst.

In het onderstaande interview vertelt Robin Haase over zijn blessureleed en het aankomende tennisseizoen:

Frisse en fitte Haase blikt vooruit op 2021: 'Nog nooit zo goed bewogen'

Haase hield in september na Roland Garros het tennisseizoen voor gezien en had dus tijd om na te denken over zijn loopbaan en te herstellen van zijn blessures. "Alles was zo onzeker", verwijst Haase naar de coronapandemie. "En ik had zo veel pijn."

Hij had problemen met de rechterknie en ook last van een bobbeltje in zijn rechterhand. De keuze om het seizoen vroegtijdig te beëindigen bleek zich naderhand dubbel en dwars uit te betalen.

Alles was zo onzeker en ik had zoveel pijn.

Robin Haase

"Ik moest echt even de tijd nemen om weer fit te worden. Dat bleek een goede keuze, want volgens mijn trainer, met wie ik nu al vier, vijf jaar samenwerk, heb ik heb nog nooit zo goed bewogen", aldus Haase, die eerder al had besloten om zijn loopbaan nog een kans te geven.

Begin november zei hij in het dagblad Trouw: "Ik kan terugkijken op een mooie carrière en wil het met plezier afsluiten. Dat kon ik nu niet. Als ik nu zou stoppen, zou dat een onbevredigend gevoel geven."

NK indoor te vroeg

En dus gaat hij er nog één keer voor. Voor Haase kwamen de nationale indoorkampioenschappen deze week in Amstelveen net te vroeg in zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen.

"Eigenlijk ben ik deze week pas weer serieus begonnen door aantal dagen achter elkaar te tennissen", zegt Haase, die afgelopen weekend in Amstelveen een van de schaars toegestane toeschouwers was.

Een hoogtepunt voor Robin Haase: hij is in 2017 halvefinalist op het masterstoernooi in Montreal, waar Roger Federer te sterk is EPA

Haase heeft nu de kwalificaties voor de Australian Open (10-13 januari) in zijn agenda omcirkeld als start van het seizoen. Die worden overigens in het Qatarese Doha gespeeld.

Op die manier hoeven de tennissers niet eerst twee weken verplicht in quarantaine, wat de Australische overheid momenteel voorschrijft. Het hoofdtoernooi van de Australian Open begint op 8 februari.

"Ook dat is apart", aldus Haase. "Maar het was deze optie, of het kwalificatietoernooi helemaal schrappen. Dan is dit voor heel veel spelers een betere oplossing."

STER reclame