Swingend AZ geeft, na 2-0 achterstand, Willem II een draai om de oren

Bekijk de samenvatting van AZ - Willem II

AZ heeft onder trainer Pascal Jansen de weg omhoog weer ingezet. Na de valse start van de opvolger van Arne Slot, met nederlagen tegen FC Groningen en Rijeka, werd zondag met in de tweede helft swingend voetbal de tweede zege op rij geboekt. Nadat vorige week uit FC Twente was verslagen (1-3) werd nu thuis Willem II afgeschminkt (5-3).

De start was in Alkmaar voor de bezoekers. Na een voorzet van Derrick Köhn van links tikte basisdebutant Kwasi Wriedt de bal tegen de paal. Willem II kwam vervolgens op gelukkige wijze op voorsprong. AZ-doelman Marco Bizot tastte volledig mis bij een hoekschop en via Zakaria Aboukhlal ging de bal in het Alkmaarse doel.

Comeback onder aanvoering Koopmeiners

Nadat Yukinari Sugawara het had geprobeerd met een schot van afstand en een kopgoal van Myron Boadu was afgekeurd vanwege buitenspel, had Willem II opnieuw wat hulp nodig voor de tweede goal, dit keer van de VAR. Na een corner van Willem II had Calvin Stengs de bal tegen zijn hand gekregen en Willem II kreeg daarom een strafschop.

Zakaria Aboukhlal ziet de bal tot zijn afgrijzen over de doellijn rollen
    Yuki Sugiwara en Vangelis Pavlidis in duel
    Willem II viert de goal van Mike Trésor (r)
    Calvin Stengs, Jesper Karlsson en Teun Koopmeiners

Mike Trésor schoot raak vanaf elf meter. AZ en met name aanvoerder Teun Koopmeiners lieten zich niet van de wijs brengen door deze 2-0 achterstand. Koopmeiners verkleinde de marge snel tot één met een vrije trap door de gebroken muur van Willem II. Vlak voor rust tikte Koopmeiners ook nog een corner van Jesper Karlsson binnen.

In de tweede helft was AZ heer en meester en maakte Stengs de comeback compleet met een bekeken schot in de hoek. De aanvaller scoorde voor het eerst sinds 1 november.

Koopmeiners gunt penalty aan Karlsson

Man van de wedstrijd Koopmeiners was daarna weer belangrijk door een kopbal van Wriedt voor de lijn rustig weg te werken en via een schot van Fredrik Midtsjø werd het 4-2. Koopmeiners had zijn derde goal van de wedstrijd kunnen maken, maar liet een strafschop aan Karlsson, die raak schoot.

Kijk hieronder naar de reacties van Teun Koopmeiners, AZ-coach Pascal Jansen en Willem II-trainer Adrie Koster.

"Ik had hem kunnen nemen, maar Jesper zei dat hij deze strafschop nodig had", zei Koopmeiners na afloop. "Ik gun het hem. Ik heb liever dat hij ook een goed gevoel heeft. Misschien ben ik zo als mens. Sommigen zeggen dat ik harder moet zijn. Ik ben blij dat we weer gewonnen hebben."

Willem II-invaller Ché Nunnely bepaalde de eindstand vlak voor tijd op 5-3. De Tilburgers, die geen schim meer zijn van de ploeg van vorig seizoen, leden hun zesde nederlaag in zeven eredivisieduels. AZ staat na de tweede zege op rij op de zevende plaats.