De Britse minister van Volksgezondheid Hancock
NOS NieuwsAangepast

Britse minister: nieuwe virusvariant moeilijk onder controle te krijgen

Het besluit gisteren om de coronamaatregelen in Londen en het zuiden en oosten van Engeland aan te scherpen was volgens de Britse minister van Volksgezondheid een plicht voor de Britse regering, gezien de nieuwe informatie over een mutatie van het virus.

"Gezien hoe snel de nieuwe virusvariant zich nu verspreidt, is het moeilijk het onder controle te krijgen tot de uitrol van het vaccin", zei minister Hancock in een interview met Sky News. Iedereen in een Brits lockdowngebied zou zich moeten gedragen alsof hij het virus bij zich draagt.

Volgens de nieuwe regels moeten de mensen in de genoemde gebieden zoveel mogelijk thuisblijven. Overnachten buitenshuis is niet toegestaan, net zo min als een reis naar het buitenland. Kerst mag alleen gevierd worden met leden van hun eigen huishouden.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse RIVM hoeven de geldende maatregelen hier niet opeens aangepast te worden. "In Nederland hebben we al maatregelen getroffen om zoveel mogelijk contacten te voorkomen. In Engeland hadden ze dat nog niet. De maatregelen die nu gelden zijn nog steeds de juiste."

70 procent besmettelijker

De nieuwe variant dook vorige maand op in de zuidoostelijke regio Kent. De variant lijkt niet dodelijker dan de oude, maar blijkt in sommige gevallen tot wel 70 procent besmettelijker. "Mensen kunnen het makkelijker krijgen. Er zijn minder virusdeeltjes nodig voor een besmetting, zo lijkt het", zei Hancock.

"Het is belangrijker dan ooit dat mensen zich niet alleen aan de regels houden, maar ook binnen de regels zoveel mogelijk de sociale contacten beperken."

'Groot contrast met enkele weken terug'

De huidige situatie in delen van Engeland staat in groot contrast met de toestand enkele weken geleden, zegt correspondent Tim de Wit. "Toen waren hier de pubs nog gewoon open. We weten sinds maandag dat de nieuwe variant er is, maar volgens de regering is pas de afgelopen dagen gebleken dat de mutant razendsnel om zich heen grijpt."

In de hoofdstad zijn de strengst mogelijke maatregelen getroffen, zegt De Wit. "Londen is ineens de hotspot geworden in het Verenigd Koninkrijk. Daar gaat het in 62 procent van de nieuwe besmettingen om deze nieuwe variant. Alle winkels zijn nu dicht, behalve supermarkten en apotheken. Je mag ook niet meer bij elkaar over de vloer komen."

Na de bekendmaking van het besluit van de Britse regering gisteren, probeerden veel mensen de gebieden waar de strenge regels gelden te verlaten. Dat leidde tot drukte op treinstations. Gewezen op de beelden van volle stations sprak Hancock van "volledig onverantwoord gedrag".

Het is de bedoeling dat tegen het einde van dit weekend een half miljoen Britten zijn gevaccineerd, zei Hancock.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl