Virusmutatie ook in Nederland, vliegverbod voor reizigers vanuit Verenigd Koninkrijk
De nieuwe en mogelijk besmettelijkere variant van het coronavirus, die momenteel rondgaat in een deel van Groot-Brittannië, is begin december ook vastgesteld in Nederland. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Onderzocht wordt om wie het gaat, hoe de infectie tot stand is gekomen en of er gerelateerde gevallen bekend zijn.
Het virus grijpt in een deel van Engeland razendsnel om zich heen. Uit voorzorg heeft Nederland sinds 06.00 uur vanochtend een vliegverbod ingesteld voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het verbod volgt op een advies van het RIVM, waarin staat dat reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk zo veel mogelijk moeten worden beperkt.
Goederenvervoer is uitgezonderd van het verbod, evenals medisch personeel. Reizen per auto, boot en trein mogen nog wel, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die reizen worden wel afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk of om terug te keren naar Nederland. Het verbod geldt tot 1 januari, maar kan worden verlengd.
'Import virus beperken'
Nederland heeft eenzijdig tot het vliegverbod besloten, andere Europese landen nemen niet zulke maatregelen. Onderzocht wordt nog of er aanvullende maatregelen nodig zijn, schrijft het kabinet. "De komende dagen zal het kabinet in nauwe samenwerking met andere EU-lidstaten kijken naar de mogelijkheden om import van het virus vanuit het Verenigd Koninkrijk verder te beperken", staat in de verklaring.
Luchthaven Schiphol zegt dat reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland zouden vliegen, contact op moeten nemen met hun luchtvaartmaatschappij. KLM zegt nog niet te weten wat het vluchtverbod precies betekent voor het bedrijf. Het bedrijf raadt passagiers aan de vluchtgegevens in de gaten te houden op de KLM-site.
Regels in Engeland aangescherpt
In Londen en het zuiden en oosten van Engeland zijn de coronaregels sinds middernacht aangescherpt. Alle winkels moeten dicht, behalve supermarkten en apotheken. Ook moet iedereen zo veel mogelijk gaan thuiswerken.
Verder mogen inwoners van die gebieden alleen met leden van het eigen huishouden Kerst vieren en moeten ze zo veel mogelijk thuis blijven. Overnachten buitenshuis is verder niet toegestaan, net zo min als het maken van een reis naar het buitenland.
In Londen zou 62 procent van de nieuwe besmettingen afkomstig zijn van de nieuwe variant, met de naam SARS-COV-2 VUI 202012/01. Volgens premier Johnson is al wel duidelijk dat je er niet zieker van wordt. Ook zou deze variant niet meer dodelijke slachtoffers maken dan andere varianten.
Johnson zei ook dat hij niet anders kon dan de maatregelen aanscherpen nadat hij werd ingelicht over de nieuwe variant:
Volgens de Britse premier is er ook geen reden om aan te nemen dat de vaccins die beschikbaar zijn en die nog op de markt moeten komen bij deze variant minder effectief zullen zijn.
Ook hoogleraar virologie en OMT-lid Marion Koopmans verwacht dat de ontwikkelde vaccins goed blijven werken tegen de nieuwe virusvariant. Maar op de lange termijn zal de samenstelling van de vaccins wel moeten worden aangepast op mutaties van het virus, zei ze gisteren in de podcast Virusfeiten.
Dat is ook het geval bij de griep. Om de veranderde virusvarianten in de gaten te houden en de inentingen daartegen effectief te houden "hebben we al tientallen jaren een wereldwijd systeem. Het ziet ernaar uit dat we ook zoiets voor dit virus nodig hebben."
NOS op 3 legt in deze video uit dat het onvermijdelijk is dat virussen muteren. Op het moment dat de video werd gepubliceerd half november waren er wereldwijd al 3300 variaties geregistreerd: