1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS SportAangepast

Vierde wereldbekermedaille op rij voor skeletonster Bos

Skeletonster Kimberley Bos heeft haar vierde wereldbekermedaille op rij behaald. In Innsbruck zette ze na twee afdalingen de tweede tijd neer. Janine Flock ging er met het goud vandoor.

Bos staat met nog vier World Cups te gaan tweede in het wereldbekerklassement, 45 punten achter Flock, die al drie keer de snelste was dit seizoen.

De Nederlandse pakte dit seizoen drie keer een zilveren medaille en één keer brons.

Baanrecord

Flock gleed in de eerste afdalingsronde naar een baanrecord. De Oostenrijkse kwam na 53,47 seconden over de finish, 0,15 sneller dan Jacqueline Lölling in januari van dit jaar. Bos zette in haar eerste afdaling van de dag de derde tijd neer (53,59), achter Valentina Margaglio, die nog nooit op een World Cup-podium stond.

De tweede afdaling van Bos ging een paar honderdsten langzamer dan haar eerste, maar omdat Margaglio haar goede eerste run geen vervolg kon geven, klom de 27-jarige Nederlandse naar de tweede plaats. Flock was ook in haar tweede afdaling de snelste van iedereen.

Skeletonster Bos na podiumplaats: 'Nu Kerst in quarantaine, maar dat geeft niet'

"Ik ben heel blij dat ik op deze manier het jaar afsluit", reageerde Bos na afloop. "Dat ik hier van Janine verlies is geen schande. Zij bewijst nogmaals dat ze wel de koningin is van haar thuisbaan. Vorige week telde maar één run en toen had ze net een foutje daarin. Dat het nu wel gewoon over twee heats ging maakte de wedstrijd ook anders dan vorige week. Ik maakte in de tweede run nog wel een klein foutje in bocht tien, maar zonder dat foutje had ik hier ook niet gewonnen...."

Bij de mannen ging de overwinning opnieuw naar Martins Dukurs. De 36-jarige Let, die ook de eerste drie World Cups van dit seizoen won, gaat ruim aan de leiding in de wereldbekerstand. Dukurs, zesvoudig wereldkampioen en elfvoudig Europees kampioen, heeft een voorsprong van 154 punten op de nummer twee Alexander Gassner.

Het wereldbekerseizoen wordt op 8 januari hervat in Winterberg. Vervolgens reizen de skeletonners via St. Moritz (15 januari), Königssee (22 januari) en Innsbruck (29 januari) naar het Duitse Altenberg, waar de WK gehouden worden van 5 tot 14 februari 2021.

Begin januari verder

Het skeleton-seizoen gaat na de jaarwisseling verder. Op vrijdag 8 januari staat de wereldbeker in Winterberg gepland. Voor de Europese deelneemsters is die wedstrijd tevens het decor voor het Europees kampioenschap skeleton. Bos: "Winterberg zie ik min of meer als mijn thuisbaan. Het is de baan die voor ons als Nederlanders het dichtstbij is en normaal gesproken komen er ook veel familie, vrienden en fans kijken. Dat zal nu niet zo zijn, maar ondanks dat kijk ik ernaar uit om daar de start van een hopelijk goed 2021 te maken."

Op Oudejaarsdag zochten we Kimberley Bos op voor een reportage richting de EK.

Het duwen van familiecamper kan Bos aan Europese titel skeleton helpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl