NOS Nieuws

Gemeenten mogen illegaal vuurwerk gaan inzamelen

Gemeenten die dat willen, kunnen illegaal vuurwerk gaan inzamelen. Minister Grapperhaus heeft daar toestemming voor gegeven. Eigenaren die hun spullen inleveren, worden niet vervolgd door het Openbaar Ministerie.

Het kabinet besloot vorige maand dat er dit jaar een vuurwerkverbod is vanwege corona. Dit moet de drukte op straat tijdens de jaarwisseling tegengaan en de druk op de zorg door vuurwerkslachtoffers voorkomen.

Een aantal gemeenten heeft nu, onder aanvoering van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, gevraagd om een inzamelingsactie te beginnen. Grapperhaus zegt het een goed idee te vinden en wil de komende dagen met de gemeenten kijken hoe het zo kan worden geregeld, dat het vuurwerk veilig kan worden vervoerd en opgeslagen.

Geen strafvervolging

De minister van Justitie en Veiligheid zegt dat eigenaren die aan de actie meedoen, een vrijwaring krijgen van strafvervolging. Ze hoeven dus niet te vrezen dat ze bijvoorbeeld een boete krijgen.

Welke gemeenten meedoen, is nog niet bekend. Burgemeester Arends van Westland liet in het NOS Radio 1 Journaal weten dat hij er op zich wel voor voelt, maar dat hij het wel heel kort dag vindt om een inzamelingsactie te organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl