Staatssecretaris Van Huffelen
NOS NieuwsAangepast

Rutte: rechtsstaat heeft burgers schade toegebracht, nu snel compensatie

Premier Rutte is het eens met de harde conclusies van de toeslagencommissie dat de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Hij spreekt over een "heel heftig" en een "terecht" rapport. "Je ziet dat de rechtsstaat niet de burgers heeft beschermd en in een hele heftige mate schade heeft toegebracht", aldus de premier vanavond in zijn eerste reactie.

Het kabinet vindt dat de toeslagenaffaire heel veel verdriet en schade bij de ouders heeft veroorzaakt en dat dit nooit meer mag gebeuren, zo zei staatssecretaris Van 't Wout van Sociale Zaken vanmiddag namens het kabinet in reactie op het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie.

Die concludeerde eerder vandaag dat de ouders ongekend onrecht is aangedaan nadat ze onterecht als fraudeur werden aangemerkt bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Er is volgens de commissie in strijd gehandeld met de beginselen van de rechtsstaat.

"De conclusies zijn duidelijk en hard", zei Van 't Wout. "Kinderopvang hoort het leven van ouders makkelijker te maken. Het tegendeel is hier gebeurd." Verder wilde hij er nog geen "grote uitspraken" over doen. "We gaan hier de komende weken heel hard mee aan de slag."

Kabinet volgende week in Catshuis

Zijn collega Van Huffelen van Financiën, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, noemde het "meer dan verschrikkelijk" wat er met de ouders is gebeurd. "Door toedoen van de overheid zijn ze in diepe problemen geraakt."

Ze kondigde aan dat het kabinet volgende week dinsdag in het Catshuis bij elkaar komt om het rapport te bespreken. Waarschijnlijk zullen er meer sessies nodig zijn om "een heel goed antwoord te maken". Het kabinet wil dan in januari met een volwaardige reactie komen.

Premier Rutte benadrukt dat de gedupeerden zo snel mogelijk gecompenseerd moet worden. Het kabinet werkt volgens Van Huffelen hier keihard . "Maar dat is ingewikkeld en complex." De meest schrijnende gevallen worden nog voor de Kerst geholpen, zei de staatssecretaris.

Volgens Van Huffelen kan één bedrag aan iedereen niet zomaar:

Van Huffelen over compensatie: zomaar één bedrag voor iedereen kan niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl