Een screenshot uit een video die gisteren rondging op sociale media waarin een buurman het gezin zou belagen
NOS NieuwsAangepast

Heerlen zoekt woning voor bij burenruzie betrokken Syrisch gezin

De gemeente Heerlen is op zoek naar een nieuwe woning voor een Syrisch gezin dat betrokken is bij een geëscaleerde burenruzie, waarvan een filmpje veel gedeeld werd op sociale media. Dat zegt de gemeente in een gezamenlijke verklaring met de politie.

Mensen die het filmpje hadden gezien, trokken gisteren naar Heerlen om te demonstreren. Een aantal van hen vernielde en plunderde vannacht rond 00.30 uur de woning van de buren met wie het Syrische gezin ruzie heeft.

De gemeente en politie zeggen dat ze zijn "geschrokken van het effect van de eenzijdige berichtgeving op social media". Doordat er maar één kant van het verhaal belicht wordt zou er "maatschappelijke onrust en onveiligheid" ontstaan, zeggen de partijen.

Vuurwerkbom

Gisteren verscheen er een video van de islamitische organisatie Muslim Rights Watch Nederland. Daarin is volgens de organisatie te zien zijn hoe het Syrische gezin maandenlang belaagd wordt door buurtbewoners. De Syrische vader van het gezin doet daarin zijn verhaal.

Half november escaleerde het conflict toen een vuurwerkbom tegen de achtergevel van de woning van het Syrische gezin werd gegooid. Dat gebeurde waarschijnlijk door jongeren uit de buurt. Het Syrische gezin vertrok toen uit de woning en vond onderdak in België.

Eerder zou een buurman met een waterpistool chloor op het gezin hebben gespoten, de hond op zijn Syrische buurman hebben afgestuurd, het gezin binnen met een stok hebben aangevallen en de hoofddoek van de dochter van het gezin op straat hebben afgerukt.

Beschuldigingen over en weer

Volgens buurtbewoners was dat een reactie op het gedrag van de Syrische man, die vrouwen en kinderen in de buurt zou lastigvallen, schrijft De Limburger. Ook zou de man filmpjes hebben gemaakt van kinderen bij een basisschool. Er zou al zeker een jaar sprake zijn van overlast. De Syrische man zegt dat hij uit racistische motieven wordt weggezet als pedofiel door buurtbewoners.

In reactie op het filmpje plaatsten influencers steunbetuigingen online voor het Syrische gezin. Denk kondigde aan Kamervragen te stellen aan de minister.

Onder meer rapper Lil' Kleine deelde op Instagram een bericht om geld te doneren aan het gezin.

Woningbouwcorporatie Vincio probeerde het Syrische gezin eerder uit hun woning te laten plaatsen vanwege overlast. Vincio verloor in november echter een kort geding hierover omdat de instanties meer moesten doen om het probleem op te lossen. Maar, zei de rechter, "dat er sprake is van overlast (door het Syrische gezin) is voldoende aannemelijk gemaakt".

Veilig in de wijk

Een woordvoerder van de gemeente zegt in een reactie niet te veel te kunnen zeggen over de aantijgingen over en weer "uit privacyoverwegingen". Wel, zegt hij desalniettemin, "zijn in ieder geval vanuit beide zijden dingen gedaan die de relatie onderling niet ten goede komen".

De woordvoerder wil niet op ingaan wat de andere kant van het verhaal is, waar de gemeente in de verklaring op doelt. Of het gaat over aantijgingen van overlast en seksuele intimidatie door de Syrische man zegt de woordvoerder: "Dat kan ik niet bevestigen, maar het zou zomaar kunnen."

Eerder wees het gezin een vervangende woning nog af, stelt de gemeente. Maar nu is Heerlen toch "met man en macht op zoek naar een geschikte woonruimte voor het hele gezin", staat in de verklaring. "Belangrijk is dat men zich veilig voelt in de wijk, zowel de betrokken families, als de andere buurtbewoners."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl