NOS Nieuws

'Voedselbanken kregen miljoenen coronasubsidie maar gaven er geen cent van uit'

De voedselbanken hebben dit jaar miljoenen aan overheidssteun gekregen, maar ze hebben daar nog geen cent van uitgegeven.

De eerste vier miljoen die de overheid dit voorjaar beschikbaar stelde was bedoeld als noodsteun tijdens de coronacrisis. Maar de vereniging van de ruim 170 voedselbanken bleek het ook zonder subsidie prima te kunnen rooien, schrijft Trouw.

Het geld staat al maanden onaangeroerd op de bank. Toch liet het kabinet weten ongeveer acht miljoen euro extra toe te zeggen, uit het Europees Sociaal Fonds. Geld waar de voedselbanken niet om gevraagd hadden.

"Wij hebben de overheid gevraagd wat ze kunnen doen als wij fors gaan groeien", zegt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland tegen de krant. "Toen stelden ze dit bedrag ter beschikking. Het bedrag is niet gebaseerd op een concrete budgetvraag van ons. Maar we waren er allang blij mee."

Noodoplossing

Voedselbanken Nederland zegt het bedrag te zien als vangnet. "Een noodoplossing in een extreme situatie zoals deze pandemie."

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt tegen de krant dat het 'tijdelijke noodgeld' wordt besteed als er sprake is van schaarste bij de voedselbanken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl