Dusan Tadic viert de gelijkmaker voor Ajax

Ajax ontsnapt in doelpuntrijk bekerduel met Utrecht aan uitschakeling

Ajax heeft met hangen en wurgen de laatste zestien bereikt in het bekertoernooi. Op eigen veld werd vlak voor tijd een achterstand tegen Utrecht omgebogen in een zege: 5-4.

Het was een duel om heel snel te vergeten voor de Amsterdammers, hoe mooi de winnende treffer van Dusan Tadic in de laatste minuut ook was. Met zijn rechter knalde de aanvoerder vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in de bovenhoek.

Eerder in het duel eiste Tadic nog een negatieve hoofdrol voor zich op met een harde charge op Gyrano Kerk, waar het spel van Ajax getekend werd door frustraties en misverstanden.

Al binnen een minuut was de toon gezet. Ryan Gravenberch bracht Nicolás Tagliafico in de problemen, waarna een alerte Mark van der Maarel profiteerde en Mimoun Mahi in stelling bracht (0-1). Ook twee andere Utrechtse treffers kwamen tot stand door geblunder in de Amsterdamse defensie.

Goed gevoel

Want zelfs na de snelle gelijkmaker, een door Van der Maarel van richting veranderde vrije trap van Tadic, kreeg Ajax zijn zaakjes niet op orde.

Op een schitterend uitgespeelde aanval vlak voor rust na, toen de bal via Tagliafico en Tadic bij Zakaria Labyad belandde en de thuisclub na een moeizame start toch met een goed gevoel de rust in mocht.

Antony (rechts) deelt een duw uit aan Django Warmerdam, die hard in botsing komt met Maarten Paes

Ajax was echter geen schim van zichzelf en na onzeker handelen van Devyne Rensch hield Kerk de bal binnen om Mahi een minuut na rust zijn tweede van de avond te laten maken (2-2). Na een door Tommy St. Jago van richting veranderd schot van Antony kon debutant Eric Oelschlägel de 3-2 uit zijn net vissen, maar Sander van de Streek maakte daarna uit een hoekschop weer gelijk.

Oelschlägel was de vervanger van Maarten Paes, die na een onsportieve actie van diezelfde Antony na een half uur geblesseerd het veld had moeten verlaten. Na een onnodige duw van de Braziliaan tegen Django Warmerdam kwam de Utrecht-verdediger hard in botsing met zijn eigen keeper.

Blunder

De bij Ajax debuterende keeper Kjell Scherpen kende helemaal een ongelukkige avond toen hij na drie tegengoals met een blunder de 3-4 aan Moussa Sylla cadeau deed. Maar door een knap schot in de korte hoek van wederom Labyad en het pareltje van Tadic liep het in de slotfase toch goed af voor de Amsterdammers.

Bekijk hieronder de reactie van Ajax-trainer Erik ten Hag:

De Amsterdammers maken een roerige week door, met de uitschakeling in de Champions League vorige week woensdag en de arrestatie van aanvaller Quincy Promes, afgelopen zondag.

Voor Utrecht, dat dit seizoen de topdrie zo graag had willen aanvallen, strandde na een mislukte competitiestart misschien wel de laatste poging om nog wat van het seizoen te kunnen maken in schoonheid.