NOS Nieuws

Spaanse politici en zakenlui opgepakt om witwassen voor Russische criminelen

De politie in Spanje heeft bij een enorme actie tegen witwassen door de Russische maffia 23 mensen gearresteerd, vuurwapens en 300.000 euro in contanten in beslag genomen, evenals 16 personenauto's, diamanten en cryptomunten. Ook werden bankrekeningen en eigendommen ter waarde van miljoenen euro's geblokkeerd.

Volgens de politie is vooral geld van Russische criminelen witgewassen en was de organisatie diep geïnfiltreerd in de belangrijkste sectoren van de Spaanse economie en in overheidsinstellingen. Een groot aantal corrupte juristen, ambtenaren, politici, zakenmensen en computerhackers zou bij de criminelen 'in dienst' zijn.

Doordat de organisatie zo diep was doorgedrongen in overheidsorganisaties, was ze lange tijd ook veilig voor de politie. Het onderzoek, dat zeven jaar heeft geduurd, is dan ook onder de grootste geheimhouding uitgevoerd.

Bekijk hier wat de politie tijdens de inval allemaal tegenkwam:

Spaanse politie doet inval bij politici om mogelijk witwassen voor Russische criminelen

Het geld uit criminele activiteiten in Rusland werd Spanje binnengebracht om te worden witgewassen of om te gebruiken als smeergeld. De organisatie heeft zich ook schuldig gemaakt aan moord, afpersing en drugs-, wapen- en mensenhandel, zegt de politie.

Het 'bedrijf' investeerde het geld in verschillende projecten om het wit te wassen. Het kwam terecht onder meer in de horeca, zoals discotheken en restaurants aan de Spaanse kust, met name in Alicante en op Ibiza.

Maar ook verdween het geld via onroerend goed. De organisatie bezat een van de belangrijkste nachtclubs op Ibiza en veel andere horeca, evenals industriële opslagruimtes, boten en veel grond voor de ontwikkeling van vastgoedprojecten.

Netwerk aan verklikkers

De aanwezigheid en activiteiten van Russische criminelen speelt al zeker twee decennia aan de Spaanse zuidkust, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ieder jaar zie je grote politieoperaties waarbij bendes of kopstukken worden opgerold. In een interview met een Spaanse krant signaleerde oppositieleider Aleksei Navalny gisteren ook dat er stromen zwart Russisch geld naar Spanje vloeien."

"Wat in dit geval wel enorm opvalt zijn hun vertakkingen met Spaanse zakenlui, politici en hackers. Door dat netwerk aan verklikkers heeft het ook lang geduurd voor de politie deze Russen kon oppakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl