Ella Kissi-Debrah, op een foto op een mobiel
NOS NieuwsAangepast

Londens meisje stierf door luchtvervuiling, oordeelt rechter in baanbrekende zaak

Een rechtbank in Londen heeft vastgesteld dat een meisje van 9 is overleden door luchtvervuiling. Het is volgens Britse media voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk dat luchtvervuiling wordt aangewezen als rechtstreekse doodsoorzaak. Het meisje, Ella Kissi-Debrah, overleed in 2013 na een aanval van astma.

Volgers van de zaak en deskundigen zien het vonnis als een mijlpaal voor particulieren en organisaties die strijden tegen de luchtvervuiling in Londen, en daarbuiten.

Ella kampte al met gezondheidsproblemen, maar die verergerden in 2010, toen ze in coma moest worden gebracht om haar situatie te stabiliseren. In de jaren erna werd ze 27 keer opgenomen in het ziekenhuis. Blootstelling aan de grote hoeveelheden stikstofdioxide in haar wijk in Lewisham in Zuidoost-Londen werd haar fataal, luidt de conclusie van de rechtbank. Het gezin woonde 25 meter van een drukke weg.

Er waren al meerdere onderzoeken gedaan in de zaak. In 2014, een jaar na de dood van het meisje, werd vastgesteld dat sprake was van longfalen en een zware vorm van astma. Maar in een volgend onderzoek, uit 2018, kwam naar voren dat ze mogelijk nog had geleefd als het niet zo slecht gesteld was met de luchtvervuiling in de stad.

De moeder Ella Kissi-Debrah reageerde na afloop op het vonnis:

'We hebben eindelijk gerechtigheid'

De vervuiling in Londen is berucht, weet ook correspondent Tim de Wit. "Het is er dramatisch mee gesteld. Er zijn dagen, en dit jaar wat minder vanwege corona, dat het hier slechter is dan in Peking of andere steden in Azië."

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, spreekt van een historische uitspraak. "Vandaag moet een keerpunt zijn, zodat andere gezinnen niet het leed hoeven door te maken van Ella's gezin."

Khan zelf heeft een speerpunt gemaakt van de strijd tegen luchtvervuiling. "Met wisselend succes", zegt De Wit. "Afgelopen jaar was een van de beste jaren, maar ook dus vanwege corona. Het is dus discutabel om dat op zijn conto te schrijven. Ze doen wel hun best om mensen op de fiets te krijgen, want in Londen staat het altijd muurvast. Maar fietsers zijn hier enorm in de minderheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl