NOS Nieuws

Kuipers: verloven zorgpersoneel zullen moeten worden ingetrokken

De instroom in de ziekenhuizen neemt dermate toe, dat er toch weer extra zorgpersoneel moet worden ingezet met de feestdagen. In het huidige tempo is begin januari het aantal covidpatiënten in de tweede golf dat van de eerste gepasseerd.

Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, op zijn wekelijkse persmoment. Hij wees erop dat de bezetting van de ziekenhuizen wekenlang met zo'n 8 procent tot 10 procent daalde. Was die lijn doorgetrokken, dan zouden er tegen de jaarwisseling nog zo'n 1200 mensen met covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen zijn opgenomen.

Inmiddels echter is de groei van het aantal besmettingen ook in de ziekenhuizen goed terug te zien. Het totaal aantal opgenomen covid-patiënten loopt nu tegen de 2000 en stijgt iedere dag. Het aantal IC-opnames is volgens Kuipers ongeveer 30 per dag; tien keer hoger dan de streefwaarde. Hij voorspelde dat binnen een aantal weken sommige eerstehulpposten weer vol raken en ambulances tijdelijk moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen.

De stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gaat nu sneller dan de daling, zegt Kuipers:

'Aantal ziekenhuisopnames blijft komende tijd stijgen'

Kuipers heeft goede hoop dat de lockdown die het kabinet gisteren afkondigde die trend uiteindelijk gaat keren. Maar daar zal nog enige tijd overheen gaan. Epidemioloog Susan van den Hof beklemtoonde vanmiddag dat het nog een week of twee tot drie gaat duren voordat de aanscherping van de maatregelen is terug te zien in de besmettingscijfers.

"Vandaar dat het kabinet tot half januari de tijd wil nemen om opnieuw de balans op te maken", legde Van den Hof uit. "Alles hangt er vanaf of mensen zich aan deze maatregelen gaan houden."

Overige zorg

Het zal bij een daadwerkelijke daling opnieuw enkele weken duren voordat de bezettingscijfers in de ziekenhuizen omlaag gaan; het duurt immers een tijd voordat mensen zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen en vervolgens weer herstellen.

Ook de overige zorg zal daarom opnieuw schade ondervinden van de heropleving van het virus, voorspelde Kuipers Het is goed mogelijk dat die net als afgelopen oktober en november met zo'n 25 tot 30 procent gemiddeld moet worden afgeschaald. Nu is dat nog maar zo'n 10 tot 15 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl