ANP
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Veroordelingen 'blokkeerfriezen' definitief

De veroordelingen van de zes zogeheten 'blokkeerfriezen' blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De Friese actievoerders blokkeerden op 18 november 2017 de snelweg A7, zodat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden om te protesteren bij de nationale sinterklaasintocht.

Vijftien van hen werden op 31 oktober vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur. Onder hen was Jenny Douwes, het boegbeeld van de actie tegen de demonstranten tegen Zwarte Piet.

Het gerechtshof in Leeuwarden stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes bestaat de veroordeling ook uit opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.

Gevaarlijke verkeerssituatie

Na het hoger beroep stapten zes verdachten naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. Maar deze heeft nu dus in hun nadeel beslist.

De Hoge Raad is het onder meer eens met het hof dat er wel degelijk sprake was van opruiing en dat de demonstranten hadden kunnen voorzien dat de blokkade een gevaarlijke verkeerssituatie zou veroorzaken.

Advertentie via Ster.nl