NOS NieuwsAangepast

HEMA blijft open voor rookworst en taart, Action twijfelt

De winkels van HEMA blijven open, ook al staan warenhuizen niet op de lijst van zaken die open mogen blijven tijdens de lockdown. De keten dekt alle kleding, kerstartikelen en andere niet-levensmiddelen af en maakt het voor klanten alleen mogelijk om levensmiddelen te kopen.

"Wij denken op deze manier supermarkten te kunnen ontlasten en de drukte meer te spreiden", zegt een woordvoerder van het warenhuis. "We willen geen rijen en geen drukte in de winkels. Bij filialen met meerdere verdiepingen blijft alleen de benedenverdieping open. Sommige schappen zijn met linten afgezet."

Dat ging niet overal goed. Omroep Brabant meldt dat agenten medewerkers in het filiaal in Schijndel hebben aangesproken, omdat daar onder meer lingerie werd verkocht. In de winkel zijn vervolgens producten afgedekt.

1500 taarten

In alle vestigingen blijven onder meer verzorgingsproducten, eten, koffie en wijn blijven te koop. Dat geldt ook voor bakkersproducten. Alleen al vandaag zouden er 1500 taarten via HEMA-filialen worden uitgeleverd. "We zijn de grootste banketbakker van Nederland. Het is raar om nu dicht te gaan", aldus de woordvoerder.

Aangepaste winkel

Het kabinet liet gisteren weten dat vanaf vannacht alleen winkels die essentiële spullen verkopen nog open mogen. Genoemd werden onder meer supermarkten, slagers en bakkers. HEMA zegt in overleg te zijn met de overheid. Onduidelijk is nog welke producten er precies wel en welke er niet mogen worden verkocht.

Hondenbrokken

Winkelketen Action heeft alle winkels gesloten en wacht op meer duidelijkheid over wat wel en wat niet is toegestaan. Het bedrijf wijst erop dat er veel essentiële producten in de schappen liggen. "Dat is meer dan de helft, denk bijvoorbeeld aan hondenbrokken, toiletpapier, frisdrank en shampoos", aldus een woordvoerder.

Gesloten filiaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl