Borden die op oproepen om anderhalve meter afstand van elkaar te houden in safaripark Beekse Bergen
NOS Nieuws

'Anderhalvemetersamenleving' is Van Dale Woord van het Jaar in 2020

Woordenboekmaker Van Dale heeft 'anderhalvemetersamenleving' uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2020. Het woord dat in de eerste coronagolf ontstond als omschrijving van de maatschappij waarin anderhalve meter afstand van elkaar gehouden moet worden, kreeg bijna 30 procent van de 12.000 stemmen die werden uitgebracht op de Van Dale-site.

'Fabeltjesfuik', dat refereert aan mensen die op sociale media voortdurend complottheorieën op hun tijdlijn te zien krijgen, eindigde als tweede met 11 procent van de stemmen. Het scheldwoord voor iemand die bijvoorbeeld de ernst van de coronapandemie ontkent - 'viruswappie' - completeert de top drie.

Dikke Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon maakte het Woord van het Jaar bekend via Twitter:

In België organiseerde Van Dale een soortgelijke verkiezing. Daar werd 'knuffelcontact' het Woord van het Jaar, oftewel de persoon met wie iemand in de coronatijd buiten de leden van het eigen gezin nauw contact mag hebben.

Vorig jaar werd in Nederland het woord 'boomer' gekozen tot Woord van het Jaar. Het jaar ervoor ging de eretitel naar 'blokkeerfries'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl