NOS Voetbal

Ineens verschijnt de rugbyhelm weer onder de lat: Cech keept bij Chelsea O23

Hij had zijn handschoenen al opgeborgen en een rol als adviseur aangenomen, maar maandagavond stond de voetbalpensionaris plots weer onder de lat. Als altijd herkenbaar aan zijn rugbyhelm: de 38-jarige Petr Cech.

De doelman stond in de basis bij Chelsea onder 23 in de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Cech moest twee keer vissen, maar boog met zijn ploeg wel een 2-0 achterstand om in een 3-2 overwinning. Het leverde Chelsea behalve de drie punten ook de koppositie op in de jeugdcompetitie.

'Zenuwachtig'

"De eerste 20 minuten had ik moeite om de automatische bewegingen te vinden die ik gewend was", gaf Cech toe. "Ik was vooraf zenuwachtig door het gebrek aan wedstrijdritme. Ik wist niet wat ik van mezelf kon verwachten. Maar ik kon me na de beginfase aan het tempo van de wedstrijd aanpassen en toen voelde ik me oké."

Cech beëindigde achttien maanden geleden bij Arsenal zijn keepersloopbaan en ging bij Chelsea aan de slag als technisch adviseur. De Tsjech schreef zichzelf in oktober uit voorzorg als selectielid in voor de Premier League, voor het geval hoofdcoach Frank Lampard een keepersprobleem zou krijgen.

"Deze wedstrijd heeft zijn doel bereikt, want dit is precies wat ik nodig had voor het geval er een noodgeval is en ik in de Premier League moet aantreden", concludeerde Cech. Hij hield in vijftien seizoenen in de Premier League, bij Chelsea en Arsenal, een recordaantal van 202 keer de nul vast.

Het laatste duel voor de 124-voudig international was in mei 2019: de verloren Europa League-finale met Arsenal, nota bene tegen Chelsea: 4-1.

Adviseur van Chelsea

Cech keerde na zijn actieve carrière terug op Stamford Bridge in een rol als adviseur, maar in oktober van dit jaar prijkte zijn naam prompt op de lijst met ingeschreven spelers voor de Premier League.

"Dat is geen actie uit romantiek", zei manager Frank Lampard destijds. "We verwachten niet dat we hem hoeven in te zetten. Maar als we toch in een crisis terechtkomen, dan is er niemand beter om op te stellen dan Petr."

Petr Cech maandagavond in het duel van Chelsea onder 23 met de leeftijdsgenoten van Tottenham Hotspur

Cech zelf verklaarde recent nog klaar te zijn als de club hem nodig zou hebben en dat bleek dus maandagavond. Dat was omdat de andere doelmannen van Chelsea onder 23 bij het eerste elftal zitten, of dit weekend al voor andere jeugdelftallen speelden.

Tijdens de wedstrijd kreeg Cech vier schoten op doel te verwerken, zag hij de andere dispensatiespeler Danny Drinkwater met rood van het veld gestuurd worden en moest hij als ervaren speler een opstootje tussen beide ploegen sussen.

IJshockeycarrière

Overigens verraste Cech al eerder, toen hij in oktober vorig jaar, niet lang na het beëindigen van zijn voetballoopbaan, ineens opdook als ijshockeykeeper.

Hij debuteerde glansrijk. Spelend met de logo's van Chelsea en Arsenal op zijn helm, stopte de goalie twee penalty's voor het Britse Guildford Phoenix.

Cech stopt twee penalty's en wint shoot-out bij ijshockeydebuut

Cech won met Chelsea alles wat er te winnen viel: de Champions League (1x), de Europa League (1x), de Premier League (4x), de FA Cup (4x), de League Cup (3x) en de Engelse Supercup (2x).

In de Champions League-finale van 2013 tegen Bayern München vervulde hij een hoofdrol door in de verlenging een strafschop van Arjen Robben te stoppen. In de penaltyreeks die volgde, keerde hij tevens een inzet van Ivica Olic, waarna Chelsea de wedstrijd won ten koste van de Duitsers.

Cech kende echter ook mindere tijden op Stamford Bridge. In zijn derde Chelsea-seizoen liep hij na een botsing met een tegenstander een zware hoofdblessure op, die hem bijna het leven kostte. Sindsdien speelt de doelman met een rugby-helm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl