NOS SportAangepast

Oranje wint, maar komt doelpunt tekort en is uitgeschakeld op EK handbal

Samenvatting: handbalsters ondanks winst tegen Duitsland uitgeschakeld op EK

Zes toernooien op rij speelden de Nederlandse handbalsters om de medailles, maar dit jaar gebeurt dat niet. Oranje is uitgeschakeld op het EK in Denemarken, ondanks de 28-27 zege op Duitsland maandagavond.

Nederland moest namelijk met minimaal twee goals verschil winnen om nog kans te maken op de halve finales en Kroatië, waarvan in de groepsfase met 27-25 werd verloren, achter zich te houden op basis van onderling doelsaldo. De handbalsters gingen eerder op het toernooi ook ten onder tegen Noorwegen en Servië.

Nederland speelde sinds het WK van 2015 om de prijzen. Daarop pakte Oranje zilver, waarna ook op het EK 2016 (zilver), WK 2017 (brons), EK 2018 (brons) en WK 2019 (goud) medailles werden veroverd. Tussendoor, op de Olympische Spelen van 2016, werd Oranje vierde.

Zes Duitse goals op rij

Tegen het Duitsland van bondscoach Henk Groener, die Oranje in 2015 naar de wereldtop bracht, had de Nederlandse ploeg dus een Houdini-act nodig om tot de laatste vier door te dringen.

Na een gelijkopgaand begin dacht Oranje met een gaatje van twee goals weg te lopen, maar vervolgens namen de Duitsers het initiatief. Bondscoach Groener koos ervoor zijn ploeg even bij elkaar te roepen voor een time-out en die pakte bijzonder goed uit: Duitsland boog de 7-5 achterstand om in een 11-7 voorsprong.

Laura van der Heijden (links) strijdt in de wedstrijd tegen Duitsland

Lois Abbingh joeg haar eerste drie schoten van het duel er nog verwoestend in, maar daarna miste haar pogingen scherpte en stuitte zij onder meer op de uitstekend keepende Dinah Eckerle.

Richting de rust rechtte Oranje nog wel de rug, maar werden ook enorme kansen verprutst, zoals twee breaks (tegenaanvallen) van Abbingh en Kelly Dulfer en een poging vanaf zeven meter. Bij rust stond Oranje met 15-14 achter.

Slordig aanvalsspel Oranje

In de tweede helft speelde Nederland slordig in de aanval. Het gaf de ballen te makkelijk weg en maakte fouten, wat tot onnodige tegengoals leidde en te veel gemiste kansen.

Telkens moest Oranje een doelpunt verschil goedmaken. Dat lukte, onder meer door Abbinghs achtste treffer (22-22), maar een voorsprong zat er lange tijd niet in, mede vanwege sta-in-de-weg Eckerle.

In de slotfase lukte het wel voorbij Duitsland te komen en kwam Nederland op het benodigde verschil van twee doelpunten. Het was echter ongemeen spannend doordat de Duitse ploeg ook scoorde.

In de laatste seconden van het duel had Nederland dé kans om met twee punten verschil te winnen, maar de bal werd verspeeld. Het betekende het einde van het Europese sprookje voor de wereldkampioen.

Stand in de hoofdronde

duels-punten
1. Noorwegen 4-8
2. Kroatië 4-6
3. Nederland 4-4
4. Duitsland 4-4
5. Hongarije 3-0
6. Roemenië 3-0

Nederland speelt dinsdag om 16.00 uur de laatste wedstrijd in de hoofdronde tegen Roemenië. Als Oranje derde wordt in de poule speelt de ploeg op vrijdag nog om de vijfde plaats op het EK.

Bekijk de reacties van aanvoerder Danick Snelder en Lois Abbingh:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl