Drukte bij een warenhuis in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Lockdowndrukte: burgemeesters roepen op om niet meer naar stadscentra te komen

Meerdere burgemeesters roepen op om niet meer naar de binnenstad te komen. Na het nieuws over de nieuwe strenge lockdown werd het op veel plekken in het land flink druk in de centra. Onder anderen burgemeester Den Oudsten van Utrecht en Van Zanen van Den Haag spreken zich uit.

De gemeente Den Haag schrijft op Twitter dat het te druk is in het centrum: "doe je (kerst)inkopen online" is het advies. Maar ook steden als Groningen, Maastricht, Rotterdam en Leiden laten weten dat het te druk is.

Niet alleen in de winkelcentra is het druk, ook bij bouwmarkten slaan mensen nog even snel hun slag, zoals bij deze bouwmarkt in Beverwijk:

Klussers haasten zich naar de bouwmarkt: 'Snel even paar rolletjes behang halen'

Ook kopen mensen nog snel een kerstboom nu het nog kan. In onder meer Eindhoven is het druk bij verkooppunten van kerstbomen. Op sommige plekken worden de bomen zelfs gratis weggegeven, meldt de Telegraaf.

En bij bibliotheken is het druk, mensen halen daar snel nog wat boeken om de lockdown door te komen.

'Nog snel een voorraad boeken halen'

In Drenthe zijn (kleding)winkels langer open, meldt RTV Drenthe. "Dit zijn onze twee drukste weken van het jaar. Voor ons komt dit niet goed uit, om het zacht uit te drukken", zegt Dagny van kledingwinkel Dock 54 in Nieuw-Amsterdam. De winkel is eerder geopend dan normaal en sluit daarnaast ook later. "Natuurlijk hopen we op die manier nog iets extra's te verkopen, maar het is ook juist om de verwachte drukte van vandaag te spreiden."

Niet alleen winkeliers, maar ook bijvoorbeeld kappers zijn langer open vanavond. Bijvoorbeeld kapster Kristel Pols uit Son en Breugel. Zij ging vandaag speciaal open om de laatste klanten te helpen. "Normaal ben ik op maandag dicht, maar nu blijf ik tot middernacht open. Er zijn nog een paar plekjes na half elf," zegt ze bij Omroep Brabant.

Ook bij deze kapper in Leiden is het een gekkenhuis:

Kapper: 'We worden gek gebeld, we hebben de telefoon uitgezet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl