Cleveland Indians-speler Franmil Reyes
NOS Sport

Cleveland Indians neemt na 105 jaar afscheid van omstreden clubnaam

Na jaren van protesten van fans en de oorspronkelijke bewoners van Amerika gaat honkbalclub Cleveland Indians de clubnaam veranderen. Dat meldt de New York Times.

De club draagt de naam al sinds 1915, maar die wordt inmiddels door veel mensen beschouwd als een uiting van racisme.

Kwetsend, karikaturaal en racistisch

De club besloot twee jaar geleden al het logo te veranderen. De afbeelding van 'Chief Wahoo' sierde sinds 1947 de shirts en caps. De afbeelding van een breed lachende indiaan werd ook door velen gezien als kwetsend, karikaturaal en racistisch.

Het eerder al aangepaste logo van 'Chief Wahoo' van de Cleveland Indians

De Indians zijn het tweede team in de Amerikaanse topsport dat onder druk van de publieke opinie overgaat tot een naamswijziging. In juli besloot het American footballteam Washington Redskins verder te gaan als Washington Football Team. Redskins (roodhuiden) geldt als kwetsend ten opzichte van de oorspronkelijke bewoners van het land.

Naar verwachting zal de naamsverandering na het seizoen van 2021 doorgevoerd gaan worden.

President Trump

De Amerikaanse president Donald Trump liet via Twitter weten het niet eens te zijn met de naamsverandering. "Wat is er aan de hand? Dit is geen goed nieuws, zelfs niet voor 'indianen'. Cancel cultuur in volle gang!", aldus de in januari afscheidnemende Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl